Adil yargılanma hakkı perspektifinde gizli tanıklığın değerlendirilmesi
- Tez No: 652975
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Gizli Tanık, Anayasa Mahkemesi, Right to a Fair Trial, European Convention on Human Rights, Anonymous Witness, Constitutional Court
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızda adil yargılanma hakkı perspektifinde ceza yargılamalarında gizli tanıklık değerlendirilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde ceza muhakemesinde ispat ve deliller anlatılmış delillerin ortak özellikleri, delil çeşitleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde adil yargılanma hakkı kavramı, kaynakları, uygulama alanı ve unsurları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise adil yargılanma hakkı perspektifinde gizli tanıklığın değerlendirilmesi yapılmış ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi için, ceza yargılamalarında zorunlu olmadıkça gizli tanık deliline başvurulmaması gerektiği ifade edilmiştir. Gizli tanık beyanlarına başvurulması durumunda ise, gizli tanıklığın istisnai bir durum olduğu göz önüne alınarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin gizli tanıklarla ilgili verdikleri kararlarda belirtilen tüm güvencelerin tam ve eksiksiz bir şekilde işletilmesinin ve bu konudaki ilkelerin maddi olaylara eksiksiz bir biçimde uygulanmasının adil yargılanma hakkı bakımından hayati derecede önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, in the perspective of the right to a fair trial, confidential testimony in criminal trials was evaluated. In the first part of our study, which consists of three chapters, proof and evidence in criminal procedure are explained and common features of the evidence and types of evidence are emphasized. In the second chapter, the concept of the right to a fair trial, its sources, application area and elements are evaluated within the scope of the case law of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court. In the last chapter of our study, in the perspective of the right to a fair trial, the evaluation of confidential witnesses was made and it was stated that secret witness evidence should not be used in criminal proceedings unless it is necessary, in order not to violate the right to a fair trial. In the case of confidential witness statements, taking into account that confidential testimony is an exceptional situation, the right to a fair trial is to ensure that all the guarantees stated in the decisions of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court regarding anonymous witnesses are fully and fully applied and the principles on this matter are fully applied to material events It is emphasized that it is vitally important.