Çocuklarda flor kullanımı hakkında internet bilgi kaynakları güvenilir mi?
Internet information sources about the use of fluoride in children are reliable?
- Tez No: 653086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Flor, İnternet, Bilgi kalitesi, Mevsimsellik, Fluoride, Internet, Information quality, Seasonal variation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'de internet ortamında flor kullanımı hakkındaki bilgileri kalite, mevsimsellik ve okunabilirlik açısından değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Google Trends kullanılarak“flor”,“florür”,“flor uygulaması”ve“florür uygulaması”arama terimleri belirlenmiştir. Google arama motoru kullanılarak arama terimlerine göre belirlenen 133 internet sitesi çalışmaya dahil edilmiştir. Bu internet siteleri DISCERN anketi, JAMA kriterleri ve Ateşman okunabilirlik formülüne göre değerlendirilmiştir. İnternette flor aramalarıyla ilgili mevsimselliği değerlendirmek amacıyla cosinor analizi kullanılmıştır. İstatistiksel olarak ANOVA, Kruskal Wallis, Pearson-Ki kare testleri uygulanmıştır. Sonuçlar, anlamlılık p0,025) Sonuç: Türkiye'de flor hakkında internet tabanlı bilgi kalitesi düşük seviyedir. Sağlık profesyonelleri uluslararası standartlara göre internet siteleri geliştirerek insanların kaliteli bilgiye ulaşmasını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the information about fluoride on the internet in Turkey in terms of quality, seasonality and readability. Material and Methods: We utilized Google Trends to determine, the search terms“flor”,“florür”,“flor uygulaması”and“florür uygulaması”. 133 websites were included in the study according to search terms using the Google search engine. These websites were evaluated according to the DISCERN questionnaire, JAMA criteria and Ateşman readability formula. Cosinor analysis were used to evaluate the seasonality of fluoride searches on the internet. ANOVA, Kruskal Wallis, Pearson-Chi square tests used for statistical analysis. The significance level was evaluated at p0,025) Conclusion: The quality of Internet-based information about the fluoride level is low in Turkey. Healthcare professionals should ensure that people have access to quality information by developing websites according to international standards.