Farklı meslek gruplarında çalışan insanların spor yoluyla sosyal statülerindeki değişmenin incelenmesi: Konya ili örneği
Investigation of the change in the social status of the people that work in different professional groups: The case of Konya
  1. Tez No: 653095
  2. Yazar: EMİN SELMAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Sosyal Statü, Kazanılmış Statü, Farklı Meslekler, Sport, Social Status, Earned Status, Different Professions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Konya ilinde yaşayan ve farklı meslek gruplarında çalışan insanların spor yoluyla sosyal statülerindeki değişmenin incelenmesidir. Araştırma çerçevesinde, nitel veriler toplamak için birebir görüşme, gözlem ve doküman analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Konya da farklı meslek gruplarında çalışan ve aynı zamanda spor camiasının içinde de bir görev alan kulüp başkanı, yönetici, antrenör, üye, temsilcilik ve hakemlik gibi görevleri olan kişiler arasından seçilerek yüz yüze görüşmeler yapılarak konu ile ilgili görüşleri incelenmiş ve analiz edilmiştir. Çalışma grubu, maksimum çeşitlilik amaçlı örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre farklı meslek gruplarında çalışan ve spor yoluyla sosyal statüsünde ki değişme yaşayan insanların sosyal statüsünün değişmesi veya yeni bir sosyal statü elde ettikleri görülmüştür. Bireylerin spor yoluyla elde ettikleri sosyal statülerinden dolayı saygınlık, sosyalleşme, aitlik ve daha birçok farklı olgunun kişinin hayatına girmesiyle sosyal statüsünün değiştiğini görmekteyiz. Bu değişimin incelendiği araştırmamız bulgularına göre insanla sosyal statülerindeki bu değişim sonucunda sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak birçok ayrıcalık, olumlu katkı ve kazanımları vardır. Araştırmamız bunları ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the change in social status of people living in Konya and working in different professions. Within the scope of the research, one-on-one interview, observation and document analysis methods were used to collect qualitative data. The head of the club, who works in different professions in Konya and also takes part in the sports community, managers, coaches, members, representatives and referees are selected from among those who have duties such as face to face interviews and their opinions are analyzed and analyzed. The working group was formed by sampling method for maximum diversity. According to the results obtained, it was observed that people working in different professions and experiencing a change in social status through sports have changed their social status or achieved a new social status. Due to the social status of individuals, they see that their social status changes with the entry of respectability, socialization, belonging and many more different facts into the life of the person. According to the findings of our research in which this change is examined, there are many privileges, positive contributions and gains socially, psychologically and physically as a result of this change in human social status. Our research has revealed them.