Hemşirelik öğrencilerinin deri kanseri ve güneşten korunmaya yönelik bilgilerinin belirlenmesi
- Tez No: 653236
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Öğrencileri, Deri Kanseri, Güneşten Koruyucular, Bilgi, Nursing students, skin neoplasms, sun protection, knowledge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma; hemşirelik öğrencilerinin deri kanseri ve güneşten korunmaya yönelik bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı araştırma tasarımına uygun olarak yapılmıştır. Araştırma evrenini, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Türkçe Lisans Programında öğrenim gören 384 öğrenci; örneklemini ise etik kurul izni alındıktan sonraki meslek derslerini takiben, bilgilendirilmiş onam formunu imzalayan 345 öğrenci oluşturmuştur. Veriler; ''Deri Kanseri ve Güneşten Korunma Bilgi Formu'' kullanılarak araştırmacı tarafından sınıf ortamında toplanmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde; yüzdelik frekans testi, Mann – Whitney U testi ve Kruskal – Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre; öğrencilerin %41.45'inin, 20 – 21 yaş grubunda, %59.42'sinin kız, %29.28'inin ikinci sınıfta olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin, %61.74'ünün en uzun süre Türkiye'de yaşadıkları ve bu öğrencilerin %40.38'inin ise Akdeniz bölgesinde bulundukları tespit edilmiştir. Öğrencilerin %47.25'inin, buğday ten rengine sahip olduğu; % 46.09'unun, gün içerisinde bir-iki saat güneşe maruz kaldığı; %2.61'inin ailesinde deri kanseri öyküsü bulunduğu ve %54.78'inin kendi kendine deri muayenesi yapmadıkları saptanmıştır. Öğrencilerin %63.48'inin, deri kanseri ve güneşten korunma yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi oldukları; %64.35'inin güneşten korunmak için gözlük kullandıkları; %62.90'ının deri kanseri ve güneşten korunma yöntemleri ile ilgili bilgi kaynaklarının medya iletişim araçları (TV, internet, gazete vb.) olduğu saptanmıştır. Deri kanseri ve güneşten korunmaya yönelik bilgi formundaki önermelerden, öğrencilerin %43.48'inin 41 – 60 puan aldıkları saptanmıştır. Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin deri kanseri ve güneşten korunma ile ilgili bilgilerinin orta düzeyde olduğu saptanmış ve hemşirelik programlarında deri kanseri ve güneşten korunmaya yönelik, bilgi ve uygulamaların geliştirilmesine ilişkin düzenlemelerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the knowledge of nursing students about skin cancer and sun protection. The population of the study is 384 students that are studying in Eastern Mediterranean University Nursing Department Turkish Undergraduate Program; The sample of the study consisted of 345 students who signed the informed consent form following the vocational courses after obtaining the approval of the ethics committee. The data; was collected in the classroom by the researcher using the 'Skin Cancer and Sun Protection Information Form'. Percentage frequency test, Mann Whitney U Test and Kruskall Wallis Test was used.for the statistical analysis of the research data. According to the data obtained in the research; 41,45% of the students were in the 20-21 age group, 59,42% were female and 29,28% were in the second grade. It was detected that 61.74% of the students lived in Turkey for a long time and 40.38% of them were localized in the Mediterranean region day are located. 47,25% of the students had wheat skin color; 46,09% were exposed to the sun for one or two hours during the day; It was found that 2,61% had a family history of skin cancer and 54,78% did not perform skin examination on their self. According to the resaults, 63,48% of students had knowledge about, skin cancer and sun protection methods. 64,35% were using sun glasses to be protected by the sun; It was determined that 62,90% of the information sources related to skin cancer and sun protection methods are media communication tools (TV, internet, newspapers etc.). From skin cancer and sun protection recommendations form, students got 43.48% points. In this study, it was determined that nursing students had awerage level of knowledge about skin cancer and sun protection. It was proposed to make arrangements for the development of knowledge and applications for skin cancer and sun protection in nursing programs.