Tarsus ayırımı-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu bahçe yöresindeki tünellerin kaya sınıflandırmaları ve kaya bulonlarıyla desteklenmesi
The Rock mass classification and support of rock by rock bolts at the tunnels of Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Motorway in Bahçe, Adana
  1. Tez No: 65328
  2. Yazar: ALAETTİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: kaya kütlesi sınıflaması, tünel tahkimatı, tünel sağlamlaştırma, kaya bulonlan, bulon dolgu maddeleri
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
XIII öz Bu çalışmada Tarsus ayrımı - Adana - Gaziantep Otoyolu (TAG) Bahçe Yöresinde bulunan T2 (Ayran) Tüneli, T3 A ve T3 B (Kızlaç) tünellerinde bulunan farklı jeoteknik özelliklere sahip kaya ortamlarında yapılan tünel kazısı ve sağlamlaştırma yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca, tünellerde esas tahkimat elemanı olarak kullanılan kaya bulonlarının etkinliklerinin belirlenmesi ve arttırılması amacıyla laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Laboratuvar çalışmalarında bulon etkinliğinde birinci derecede önemli olan kayaç numunelerinin tek eksenli basınç direnci, bulon ve kaya arasındaki yapışmayı sağlayan dolgu maddesinin özellikleri, bulon çapı, delik çapı, kür süresi v.b. özellikler ve bu özelliklerin bulon yapışma direnci veya bulon taşıma kapasitesine etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
XIV ABSTRACT In this study, the excavation and reinforcement methods in the different geotechnical rock properties have been investigated T2 (Ayran), T3 A and T3 B (Kızîaç) tunnels in Bahçe region of Tarsus aynmı - Adana - Gaziantep motorway. Also, to determine and to increase the effectivenes of rock bolt that is used as main supporting system in tunnelling have been studied in laboratory. The effects of the factors on the bolt bonding strength or bolt load capacity which are the uniaxial compressive strength of rocks, the properties of grout materials bonding between bolt and rock, bolt diameter, hole diameter and curing time have been determined. Key Words : rock mass classification, tunnel support, tunnel reinforcement, rock bolting, bolt grouting materials.