Türkiye bina deprem yönetmeliği 2019 ışığında polimer liflerle güçlendirilen yapıların analiz ve tasarımı
Analysis and design of structures reinforced with fibrous polymers based on 2019 building earthquake
- Tez No: 653280
- Danışmanlar: PROF. DR. AZER ARASTUNOĞLU KASIMZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lifli Polimerlerle güçlendirme tasarımı, Plastik Mafsal, Yük Taşıma kapasitesi, Performansa Dayalı Tasarım, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Reinforced with FRP design, Plastic hinge, Load carrying capacity, Performance-based aseismic design, Finite element method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Deprem bölgesinde inşa edilecek yapıların güçlendirilerek seçilmiş performans hedeflerine ulaştırılması önem taşıyan bir olgudur. Sonlu elemanlarla doğrusal olmayan itme analizinde plastik mafsal oluşumu, potansiyel olarak hasarların oluşabileceği binanın durumunu tayın etmek için temel verilerden biri olduğu bilinmektedir. Plastik mafsal sayısının artması ile orantılı olarak yapının toplam yük taşıması da artmaktadır. Bu çalışmada polimer liflerle güçlendirilen yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2019 ışığında performansa dayalı tasarımı Kasımzade A.A vd (2018; 2020) çalışmalarında sunulmuş yeni performans kriteri ile incelenme özellikleri ortaya konulmuştur. Bu yeni performans kriteri ile on katlı betonarme bina örneğinde yapının yük taşıma kapasitesinin geleneksel performansa dayalı tasarım yöntemi ile inceleme sonuçlarına göre kıyasla % 9 oranında artdığı gözlemlenmişdir.
Özet (Çeviri)
Strengthening the buildings to be constructed in the earthquake zone to achieve selected performance targets is an important phenomenon. Plastic hinging in nonlinear pushover analysis with finite elements is known to be one of the basic data for determining the state of building that can be damaged. The total capacity of the structure's burden is increasing in proportion to the increase of the number of the plastic hinge. In this work, the design of structures strengthened by polimer fiber based on performance of Turkey Building Earthquake Directing 2019 is introducted with examination characteristics with the new performance criteria presented in the works of Kasimzade A.A and br (2018; 2020). In the example of this new performance criterian with ten storey reinforced concrete buildings' capacity of burden' increase of 9 percent has been observed compared to the results of conventional performance design method.