Karabük Üniversitesi öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının araştırılması
Investigation of knowledge, attitudes and behaviors of karabuk university students on sexually transmitted diseases, HPV and HPV vaccine
- Tez No: 653279
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL MUTLU, PROF. DR. DİDEM ADAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Bilgi Düzeyi, Üniversite Öğrencileri, Sexually Transmitted Diseases, Knowledge Level, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), Human Papilloma Virus (HPV) ve HPV aşıları hakkında bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmanın evrenini Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde 15 fakültenin 1. sınıfında eğitim gören 5233 öğrenci oluşturmaktaydı. Örneklem grubunu ise fakültelere göre tabaka örnekleme sistemi ile seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 1064 öğrenci oluşturmaktaydı. Katılımcılara araştırmacılar tarafından hazırlanan ve CYBH, HPV ve HPV aşısı ile ilgili soruların yer aldığı anket formu uygulandı. Anketlerin doldurulmasından sonra katılımcılara araştırmacılar tarafından hazırlanan CYBH, HPV ve HPV aşısı ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Ki-Kare testi uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 54,7'si kadın, % 45,3'ü erkekti. Tüm grubun yaş ortalaması 20,0 ± 2,0 (17-54) yıldı. Katılımcıların sadece % 1'i evliydi, % 74,3'ünün kız ya da erkek arkadaşı yoktu. Katılımcıların % 83'ünün hiç cinsel deneyimi olmadığı saptandı. İlk cinsel deneyim yaşı ortalaması 18,0 ± 2,0 yıldır. Katılımcıların % 55,9'u cinsellik konusundaki bilgisinin yeterli olduğunu belirtti. Katılımcıların % 53,9'u CYBH hakkında bilgisi olduğunu belirtti. CYBH ile ilgili bilgi sahibi olduğunu belirtenlerin % 44,9'unun bilgi kaynağının internet olduğu saptandı. Katılımcıların % 79,9'u CYBH ile ilgili bilgisinin yeterli olmadığını belirtti. CYBH hakkında bilgim yok diyenlerin CYBH konusundaki bilgisinin yetersiz olma durumu istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti. CYBH hakkında bilgim var diyenlerin % 66,5'i bilgisinin yetersiz olduğunu bildirdi. Katılımcıların CYBH ile ilgili bilgi düzeyleri karşılaştırıldığında CYBH'nin korunma yolları ile ilgili puanlar ve toplam bilgi puanı incelendiğinde kadın öğrencilere göre erkek öğrencilerin puanları istatiksel anlamlı olarak daha yüksekti. CYBH'nin bulaşma yolları, risk faktörleri ve belirtileri ile ilgili puanlar cinsiyete göre karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. HPV ilgili bilgi düzeyi değerlendirildiğinde % 85,9'unun HPV hakkında bilgisi olmadığı saptandı. CYBH hakkında bilgisi olanların HPV hakkındaki bilgisinin yetersiz olma durumu istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti. CYBH hakkında bilgim var diyenlerin % 79,2'si bilgisinin yetersiz olduğunu bildirdi. HPV hakkında bilgisinin olduğunu düşünenlerin bilgisinin olmadığını düşünenlere göre HPV bilgi skalasındaki sorulara doğru cevap verme oranı istatistiksel anlamlı olarak fazlaydı. Sonuç: Araştırmamızın sonucunda üniversite öğrencilerinin CYBH, HPV ve HPV aşıları hakkında bilgisi olduğu fakat sahip oldukları bilgilerinin yetersiz olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Investigation of Karabük University Students' Knowledge, Attitudes and Behaviors on Sexually Transmitted Diseases, HPV and HPV Vaccine Objective: This research was conducted to evaluate the knowledge level of university students about sexually transmitted disease (STD), Human Papilloma Virus (HPV) and HPV vaccines. Material and Method: The universe of the descriptive and cross-sectional research was consisted of 5233 students educating in the first year of 15 faculties at Karabük University (KBU) in 2019-2020 academic year. The sample group was consisted of 1064 students who were selected by the stratum sampling system according to the faculties and were accepted to participate in the study. A questionnaire form including questions about STD, HPV and HPV vaccine and prepared by the researchers was applied to the participants. After completing the questionnaires, the information leaflet about STD, HPV and HPV vaccination prepared by the researchers was distributed to the participants. In the statistical analysis of the data obtained, the Mann-Whitney U test was used for two-group comparisons, and the Chi-Square test was used to evaluate the relationship between categorical variables. Results: 54.7% of the students participating in the study were female and 45.3% were male. The average age of the whole group is 20,0 ± 2,0 (17-54) years. Only 1% of the participants were married, 74.3% did not have a girlfriend or boyfriend. It was determined that 83% of the participants had no sexual experience. The average age of first sexual experience is 18,0 ± 2,0 years. 55.9% of the participants stated that their knowledge about sexuality is sufficient. 53.9% of the participants stated that they knew about STD. It was determined that 44.9% of the people who stated that they had knowledge about STDs were the internet. 79.9% of the participants stated that their knowledge about STDs is not sufficient. Those who say that I do not know about sexually transmitted diseases were statistically significantly higher than the knowledge about STD. 66.5% of those who said that I have information about STD reported that their knowledge was insufficient. When the participants' levels of knowledge about STD were compared, when the scores of STD protection and the total knowledge score were examined, the scores of male students were statistically higher than female students. When the scores related to the ways of transmission, risk factors and symptoms of STD were examined, there was no statistically significant difference when compared by gender. When HPV related information was evaluated, it was found that 85.9% of them did not know about HPV. Those who knew about sexually transmitted diseases were statistically significantly higher than those of HPV. 79.2% of those who said that I have information about STD reported that their knowledge was insufficient. According to those who think that they have knowledge about HPV, those who think that they do not have knowledge about HPV, the rate of correct answers to the questions in the HPV information scale was statistically significant. Conclusion: As a result of our research, it was seen that university students have knowledge about STD, HPV and HPV vaccines but their knowledge is insufficient.