Acil serviste endotrakeal entübasyonda, tüp yerinin doğrulanmasında yatakbaşı ultrasonografi kullanımının rolü
The role of bedside ultrasound to confirm the endotracheal tubeplacement in the emergency department
- Tez No: 653335
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN EROL ÜNLÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, entübasyon, tüp yerinin doğrulanması, ultrasonografi, emergency deparment, entubation, confirmation of tube location, ultrasonography
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada acil serviste endotrakeal entübasyon uygulanan hastalarda transtrakeal USG ve USG de akciğer kayma bulgusunun kullanılarak tüpün yerinin doğrulanması ve gold standart olarak kabul edilen kapnografik EtCO2 ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Ocak 2011- Ocak 2012 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran ve sonrasında entübe olan hastalar çalışmaya alındı. Entübasyon işlemi sırasında tüp yerinin doğrulanması amacıyla kapnografi ve ultrasonografi uygulanan 69 hasta çalışmaya alındı. Veriler SPSS 15.0 paket proğramına girildi. Transtrakeal USG ve ultrasonografide akciğer zarları kayma bulgusunun kapnografiye göre doğruluk oranına bakıldı. Çalışmada 7,5-10 MHz lik yüzeyel problar kullanıldı. Altmış dokuz hasta (34 erkek, 35 kadın; yaş ortalaması sırasıyla 71,12, 69,54) alındı. On yedi hasta kardiyak arrest nedeniyle, 52 hasta kardiyak arrest dışı nedenlerle entübe edildi. Transtrakeal USG'nin duyarlılığı %96,9, özgüllüğü % 80, kappa değeri 0,704, USG' de akciğer kayma bulgusu duyarlılığı % 98,4, özgüllüğü % 80, kappa değeri 0,784 olarak bulundu. Her iki yöntem kombine edildiğinde duyarlılık % 100, özgüllük % 80 ve kappa değeri 0,881 olmakta. Bu çalışma acil serviste endotrakeal entübasyonda tüp yerinin değerlendirilmesinde ultrasonografi kullanımının başarısız olmadığını göstermiştir. Transtrakeal ultrasonografi ile ultrasonografide akciğer kayma bulgusunun kombinasyonu doğruluğu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to compare the cofirmation of tube location by using lung sliding sign and transtracheal USG with capnographic ETCO2, that is gold standart in patients undergoing endotracheal intubation in the emergency department. Patients admitted to our emergency department between January 2011- January 2012 and intubated after admission were included in the study. 69 patients applied capnography and ultrasonography in order to verify the tube location were enrolled in the study. Data were recorded using statistical software (SPSS 15.0 for windows). Accuracy rate of transtrakeal USG and lung sliding side in USG in comparison with capnography was searced. 7,5-10 MHz superficial probe was used in the study. Sixty nine patients were enrolled (34 men, 35 women; mean age of 71,12 and 69,54 respectively). Seventeen patients were entubated for cardiac arrest, 52 patients were entubated for reasons other than cardiac arrest. For transtracheal USG sensitivity was 96,9%; specificity was 80% and kappa value was 0,704 and for lung sliding sign in USG sensitivity was 98,4%, specificity was 80% and kappa value was 0,784. When the two methods were used together sensitivity, spescificity and kappa value were 100%, 80% and 0,881 respectively. This study showed that use of ultrasonography was not unsuccesful to confirm the endotracheal entubation in emergency department. Combination of transtracheal ultrasonography with lung sliding sign in ultrasonography increases the accuracy rate.