İnşaat projeleri için yeni bir proje yönetimi modeli ve simülasyonu
A new project management model and simulation for construction industry
- Tez No: 653471
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA GÜRBÜZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Konum Tabanlı Proje Planlama, İnşaat Proje Yönetimi, Kaynak Dengeleme, Location-Based Project Planning, Construction Project Management, Resource Balancing
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ülkemizde inşaat proje yönetimi uygulamalarının temelinde iki temel yaklaşım yatmaktadır: Kritik Yol Metodu (CPM) ve Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği (PERT). Ancak CPM, aktivite süreleri deterministik olmayan projelerin çizelgelenmesinde doğru sonuçlar vermemektedir ve PERT yaklaşımının da istatistiksel anlamda dezavantajları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, sektörde kullanılan modeller ve programların katlı bina, müstakil toplu konut, yol, boru hattı, kanal gibi aynı veya benzer çok sayıda üniteyi ihtiva eden tekrarlı veya doğrusal inşaat projelerinin programlanmasında halinde iyi bir tahminleyici olmadığı da söylenebilir. Bu sebeplerle, bu doktora tezi çalışmasında tekrarlı aktivitelerden oluşan inşaat projelerinin planlamasında kullanılmak üzere yeni bir konum tabanlı planlama modeli sunulmuştur. Model, global ve yerel anlamda iki seviyede tasarlanmıştır. Global seviyede optimum konum sıralaması planlanırken; yerel seviyede ise dengeli kaynak kullanımı sağlanmaktadır. Literatürde sunulan teorik modellerin incelenmesine ek olarak, sektörde bir anket çalışması yapılmış ve proje yönetiminde kullanılan uygulamaların kullanıcılara göre avantaj-dezavantajları ve kullanıcıların yeni uygulamalardan beklentileri öğrenilmiştir. Piyasadan alınan anket sonuçları referans alınarak, sunulan model Go dilinde programlanmış ve örnek bir uygulama ile test edilmiştir. Sonuç olarak model, örnek uygulamada hesaplanmış proje tamamlanma süresini aşmamasının yanında kaynak kullanım dengesini de sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Two basic approaches underlie construction project management practices in our country: Critical Path Method (CGM) and Program Evaluation and Review Technique (PERT). However, CPM does not provide accurate results in the scheduling of projects whose activity durations are not deterministic during implementation and the PERT approach has statistical disadvantages. Also, it can be said that the models and programs used in the sector are not a good predictor in the programming of repetitive or linear construction projects that contain the same or similar number of units such as residental buildings, private housing, roads, pipelines, channels. For these reasons, in this PhD thesis, a new location-based planning model has been presented to be used in the planning of construction projects consisting of repetitive activities. It was designed at two levels: Globally and locally. While provides an optimum location schedule at the global level, it also provides resource balance at the local level. In addition, a large survey was conducted in the sector and the advantages-disadvantages of the applications used in project management compared to the users and the expectations of the users from the new applications were learned. The model presented according to the survey results was programmed in Go language and tested with a sample application found in the literature. As a result, the model has resource balance besides gives the same project complete time.