Risk toplumunda sosyal medyanın rolü
The role of social media in the risk society
  1. Tez No: 653516
  2. Yazar: ZİNET ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SITKI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Toplumu, Sosyal Medya, Sosyal Medya Riskleri, Risk, Risk Society, Social Media, Social Media Risks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı; modernleşmenin etkisiyle oluşan ve çeşitli mağduriyetlere sebebiyet veren risk toplumunun, sosyal medya boyutunu ortaya koymaktır. Alternatif bir iletişim aracı olarak, yaşamın her alanında alışkanlık haline gelen sosyal medya, sunduğu olanakların yanı sıra risk içeren ve profesyonellik gerektirmeyen kullanımı ile de içerdiği riskleri pekiştiren bir yapıya bürünmüştür. Hakikati yabancılaştıran, gözetlemenin ve gözetlenmenin merkezi olan, mahremiyeti sıradanlaştıran, kimlik krizlerine yol açan, nefret söylemlerine imkan tanıyan, gizliliği ihlal eden, katılımcılarını aldatan ve tüm bunların temelinde de kötülüğü sıradanlaştırarak, güncel bir probleme işaret eden sosyal medya riskleri, içerik ve temas riskleri çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Söz konusu riskler, Türkiye'de sosyal medya kullanıcılarının yaygın bir biçimde tercih ettiği Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp ve Instagram platformlarında yer alan, son birkaç yıl içerisinde meydana gelen örnek olaylarla birlikte incelenmiştir. Risk toplumu ve sosyal medya arasındaki ilişki, teorik verilerden ve sosyal medyada bulunan örnek olaylardan faydalanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to reveal the social media dimension of the risk society, which is formed with the effect of modernization and causes various grievances. As an alternative way of communication, the social media which has become a habit in all areas of life, is identified with a structure that includes risk and not required professionalism as well as its facilities. Alienating the truth, being the center of surveillance and surveillance, ordinary privacy, causing identity crises, enabling hate speech, violating privacy social media risks; which mislead its participants and on the basis of all of these, by making the evil commonplace, point to a current problem, are limited within the framework of content, contact and behavior risks. These risks are examined with the example of the incidents that take place in Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp and Instagram platforms which are preferred commonly by social media users in Turkey in last few years. The relationship between risk community and the social media has been created by making use of theoretical data and case studies on social media.