Sosyal medyadaki turizm ile ilgili paylaşımların turistlerdeki destinasyon imajı algısı ve satın alma niyetine etkisi: Bakü örneği
The effect of social media posts related to tourism on the tourists destination image perception and purchase intention: Baku example
- Tez No: 653521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Destinasyon İmajı Algısı, Satın Alma Niyeti, Azerbaycan, Social Media, Destination Image Perception, Purchasing Intention, Azerbaijan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzde sosyal medyanın insan hayatındaki rolü giderek artmaktadır. İnsanlar herhangi bir ürünü satın alırken, pazarlarken, ürünle ilgili bilgi alırken, birbirleriyle iletişim kurarken, fikirlerini ifade ederken kaynak ve aracı olarak sosyal medya platformlarını kullanmaktadırlar. Sosyal medya platformlarının kullanışlılığı ve her gün giderek daha güvenilir hale gelmesi, sosyal medya kullanımının bu kadar yaygın hale gelmesinin esas nedenlerindendir. Aynı zamanda, sosyal medyadaki ister görsel öğeler, ister bilgi paylaşımları, turistlere gidecekleri veya gitmek istedikleri destinasyonlarla ilgili temel bilgileri sağlamaktadır. Bu çalışma, sosyal medyadaki paylaşımların destinasyon imajı algısı ve satın alma niyetinin üzerindeki etkisinin anlaşılması gerektiğini göstermiştir. Sosyal medyanın turizm endüstrisi içerisindeki evrimi, destinasyon ile ilgili bilgi arama ve imaj algısı oluşumuna hız kazandırmıştır. Mevcut alanyazında, bazı çalışmalar sosyal medyanın bir destinasyonun imajı veya satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmıştır. Bakü'de yapılan bu araştırmada ise turizm bağlamında bu üç değişken ele alınmış ve sosyal medyanın destinasyon imajı algısı ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma bulgularından elde edilen sonuçlarda, sosyal medyanın kullanışlılığının ve güvenilir bilgi kaynağı olmasının insanların satın alma niyetini etkilediği görülmektedir. Satın alma niyeti ile ilgili analizlere bakıldığında, katılımcıların demografik özelliklerine göre satın alma niyetinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Aynı zamanda sosyal medyanın kullanışlılığı ve güvenilir bilgi kaynağı olması ile destinasyon imajı algısı arasında ilişki olduğu araştırma sonuçlarında görülmektedir. Genel olarak, sosyal medyadaki turizm ile ilgili paylaşımların turistlerdeki destinasyon imajı algısı ve satın alma niyetini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the role of social media in peoples' lifes are increasing. Now, people use social media platforms as a source when purchasing, marketing, getting information about the product, communicating, expressing their opinions. The usefulness of social media platforms and their increasing reliability are the main reasons why social media usage has become so common. At the same time, sharing visual viewes or information on social media, it provides tourists preliminary information about the destinations where they want to go. This thesis has shown that the effect of sharing on social media should be understood within the combination of destination image perception and purchase intention. The evolution of social media in tourism has accelerated the creation of destination information and image perception. At this level in the current literature, some studies have investigated the impact of social media on a destination image or purchasing intention. In this study conducted in Baku, these three variables were considered in the context of tourism and the effect of social media on the destination image perception and purchase intention was investigated. According to the results obtained from the study findings, it is seen that the usefulness and reliable information source of social media shares on social media affect people's purchase intention. When looking at the analyzes regarding the purchase intention, it is seen that there are differences in the demographic characteristics of the participants. At the same time, it is seen in the research results that there is a relationship between the usefulness of social media and its being a reliable source of information and the destination image perception. In the results, it was concluded that the tourism-related posts on social media affect the destination image perception and purchase intention of tourists.