Ötimik bipolar hastalarda ve sağlıklı kontrol gruplarında yürütücü işlevler ile üst bilişlerin incelenmesi ve bu boyutlarla plazma total antioksidan seviye, total oksidan seviye ve prolidaz düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The relationship of executive functions and metacognition with plasma total antioxidan level, total oxidant level and prolidase levels in eutimic bipolar patients and healthy control groups
- Tez No: 653536
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, yürütücü işlev, oksidatif stres, prolidaz, üstbiliş, Bipolar disorder, executive function, oxidative stress, prolidase, metacognition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı ötimik dönemdeki bipolar bozukluk hastalarında yürütücü işlevler ile oksidatif stres parametreleri ve prolidazı incelemek ve bu parametreler ile üstbilişin ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ötimik dönemdeki 50 hasta ve 48 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Yürütücü işlevler Stroop Testi ve Sayı Dizileri Öğrenme Testi ile değerlendirilmiştir. Oksidatif stres Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye ve Oksidatif Stres İndeksi ile değerlendirilmiştir. Prolidaz seviyesi ve oksidatif parametreler biyokimya laboratuvarında hesaplandı. Üstbilişi değerlendirmek amacıyla Üstbiliş ölçeği-30 uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubunda Stroop Testi ve Sayı Dizileri Öğrenme Testi performanslarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede kötü olduğu saptandı. Yine hasta grubunda TOS ve OSI değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Ayrıca hem yürütücü işlev test puanları ile TOS ve OSI arasında hem de yürütücü işlev test puanları ile üstbiliş ölçeği puanları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda ötimik bipolar hastalarda oksidatif stresin fazla olduğu aynı zamanda yürütücü işlevlerde bozulmalar olduğu ve bunların birbiri ile korele olduğu belirlendi. Ayrıca yürütücü işlev bozukluğu olan hastaların daha yararsız üstbiliş inançlarına sahip olduğu görüldü. Tüm bu parametreleri birlikte değerlendirecek daha geniş örneklemli yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to examine the executive functions, oxidative stress parameters and prolidase in bipolar disorder patients in the euthymic period and to evaluate the relationship between these parameters and metacognition. Methods: Our study was conducted with 50 patients with bipolar disorder and 48 healthy controls. Executive functions were evaluated by Stroop Test and Serial Digit Learning Test. Oxidative stress was evaluated with Total Antioxidant Level, Total Oxidant Level and Oxidative Stress Index. Prolidase level and oxidative parameters were calculated in the biochemistry laboratory. The Metacognition Questionnaire -30 was applied to evaluate metacognition. Results: In patient group, Stroop Test and Serial Digit Learning Test performances were found to be significantly worse than the control group and in the patient group, TOS and OSI values were found to be significantly higher than the control group. In addition, we found two correlations. First, a significant positive correlation was found between executive function test scores and TOS and OSI. Second, significant positive correlation was found executive function test scores and Metacognition Questionnaire scores. Conclusion: