Pediatrik yoğun bakım ünitesinde serum D-vitamin düzeyi ile mortalite ve yatış süresi arasındaki ilişki
The relationship between serum vitamin D level and mortality and length of stay in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 653537
  2. Yazar: JAVIDAN MAKHSUDOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, kritik hasta, çocuk, mortalite, PRİSM-III skoru, Vitamin D, critically ill, child, mortality, PRISM III score
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Pediatrik yoğun bakım ünitesinde serum D-vitamin düzeyi ile mortalite ve yatış süresi arasındaki ilişki. Amaç: Yaptığımız bu çalışmada, çocuk yoğun bakım ünitesine (ÇYBÜ) yatan hastaların serum 25-hidroksivitamin D (25-OHVit-D3) düzeyinin belirlenmesi, bu değer ile ÇYBÜ'deki mortalite ve yatış süresi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçladık. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya 1 Kasım 2018 ile 30 Eyül 2019 tarihleri arasında Selçuk Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ÇYBÜ'ne yatırılan yaşı 1 ay -18 yaş aralığındakı 80 hasta alındı. Hasta grubunu ÇYBÜ'e yatırılan ve en az 1 gün tanı, tedavi ve izlemi planlanan, raşitizm tanısı ya da kalsiyum/fosfor metabolizmasında bilinen herhangi patoloji olmayan çocuklar oluşturdu. Hastaların mortalite ve morbiditesini hesaplamada çocuk yoğun bakımdaki hastalar için en yaygın kullanılan puanlama sistemi olan PRISM III skorlama sistemini kullandık. Hastaların yatışının ilk günü normal rutin biokimya kan tetkikleri çalışılırken artan kan örneklerinden serum D-vitamini değeri hastanemizin biokimya laboratuarında çalıştırıldı. Tüm vakaların demografik bilgileri, 25-OHVitD3 değerleri ve hastaların yatışındaki prism-III skoru hesaplanarak kaydedildi. Bulgular: Kritik hastalık nedeniyle ÇYBÜ'de izlenen 80 hastada ortalama 25-OHVit-D3 seviyesi 23,2±15,3 ng/dl bulundu. Hastalarımızda D vitamini eksiliği sıklığı %51,2 olup, 2 yaş üstündeki hastalarda bu sıklık (%66,7) daha yüksekti. Yaştaki her 1 aylık artışın 25-OHVitD3 seviyelerinde 0,097ng/mL azalmaya neden olduğunu tespit ettik. Hastaların D vitamini düzeyi üzerine belirleyici etkide bulunan bağımsız faktör olarak yaş tespit edildi. D vitamini eksikliği ile altta yatan hastalık varlığı, malnutrisyon, MV ihtiyacı, sepsis sıklığı, PRİSM-III skoru, ÇYBÜ yatış süresi ve mortalite arasında anlamlı ilişki tespit etmedik. D vitamini eksikliği %51,2 olarak bulduk. Sonuç: Sonuç olarak D vitamini eksikliği çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan kritik hastalığı olan çocuklarda oldukça sık görülmekteydi. Hastalarımızın yaşı arttıkça D vitamini eksikliği görülme sıklığı artıyordu. D vitamini eksikliği ile vazopressör ihtiyacı ilişkili iken hastalık şiddeti ve prognoza ait parametrelerle D vitamini eksikliği arasında bir ilişki yoktu.
Özet (Çeviri)
The relationship between serum vitamin D level and mortality and length of stay in pediatric intensive care unit. Objective: In this study, we aimed to determine the serum 25-hydroxyvitamin D (25-OHVit-D3) level of the patients hospitalized in the pediatric intensive care unit (ICU) and to evaluate the relationship between mortality and length of hospital stay. Material and Methods: The study included 80 patients between 1 month and 18 years of age who were admitted to the Department of Child Health and Diseases of Selçuk Medical Faculty between November 1, 2018 and September 30, 2019. The patient group consisted of children with no diagnosis of rickets or any known pathology in calcium / phosphorus metabolism, who were admitted to the PICU and planned to be observed for at least 1 day. We used the PRISM III scoring system, which is the most widely used scoring system for pediatric intensive care patients, to calculate the mortality of patients. On the first day of hospitalization, normal routine biochemistry blood tests were performed and serum D-vitamin value of the increased blood samples was run in the biochemistry laboratory of our hospital. Demographic data, 25-OHVit-D3 values and prism-III score at admission were recorded. Results: The mean 25 hydroxyvitamin D3 level of 80 patients who were followed in the pediatric intensive care unit due to critical illness was 23,2±15,3 ng/dl. The incidence of vitamin D deficiency was 51,2% in our patients and it was higher in patients over 2 years old (66,7%). We found that every 1-month increase in age caused a decrease of 0,097ng / mL in 25-OHVitD3 levels. Age was determined as an independent factor that had a decisive effect on the vitamin D level of the patients. We did not find any significant relationship between vitamin D deficiency and the presence of underlying disease, malnutrition, need for MV, frequency of sepsis, PRISM-III score, duration of ICU hospitalization and mortality. Vitamin D deficiency was found 51,2%. Conclusion: As a result, vitamin D deficiency was seen frequently in children with critical illness in pediatric intensive care unit. As the age of our patients increased, the incidence of vitamin D deficiency increased. While vitamin D deficiency was associated with vasopressor requirement, there was no correlation between disease severity and prognostic parameters and vitamin D deficiency.