X-ray radyasyon ile indüklenmiş parotis hasarına karşı dexmedetomidin ve amifostinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of dexmedetomidine andamifostine against x-ray radiation-induced parotis damage
- Tez No: 653563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÇELİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İyonize radyasyon, Deksmedetomidin, Amifostin, Sıçan, Ionizing radiation, Dexmedetomidine, Amifostine, Rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Tüm dünyada kanser hastalarının yaklaşık %50-60'ı tedavilerinin bir aşamasında radyoterapiye ihtiyaç duyar. Baş-boyun kanserlerinin tedavisinde ana yöntemlerden biri olan radyoterapinin uygulanılan hedef organın yanında ikincil organlar üzerine olan olumsuz etkilerinin önüne geçilememiştir. Bu bağlamda çalışmamızda parotis dokusunda iyonize radyasyonun neden olduğu histopatolojik ve biyokimyasal değişiklikleri saptamak ve meydana gelmesi muhtemel olumsuz değişikliklere karşı deksmedetomidinin etkisini amifostin ile karşılaştırarak incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Sprague Dawley cinsi erkek sıçanların kullanıldığı bu çalışma; kontrol grubu, iyonize radyasyon grubu, iyonize radyasyon+deksmedetomidin-100, iyonize radyasyon+deksmedetomidin-200 ve iyonize radyasyon+amifostin grubu olmak üzere 5 gruptan oluşmaktadır. X-ray radyasyon uygulanan gruplar baş-boyun bölgesi etkilenecek şekilde tek doz 8 Gy X ışınına maruz bırakılmıştır. X ışınına maruz bırakılan gruplar, 24 saat sonra histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler için örnekler alınarak sakrifiye edilmiştir. Alınan kesitler histopatolojik olarak değerlendirme için Hematoksilen&Eozin ve Masson-Goldner trikrom ile boyanmış, ayrıca özel boyama yöntemi aktif Kaspaz-3 primer antikoru ile işaretlenmiştir. Biyokimyasal değerlendirme için doku örneklerinden MDA ve GSH tayini yapılmıştır. Bulgular: Doku MDA seviyelerinde, aktif Kaspaz-3 pozitivitesinde ve çeşitli histopatolojik hasar belirteçlerinde kontrol grubuna kıyasla iyonize radyasyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu tespit edilmiştir. Deksmedetomidin ve amifostin uygulanan gruplarda bu seviyelerin belirgin bir farkla azalmış olduğu tespit edildi. Bunun yanında GSH seviyesinin kontrol grubuna kıyasla sırasıyla; iyonize radyasyon, iyonize radyasyon+deksmedetomidin-100 grubunda azaldığı; iyonize radyasyon+deksmedetomidin-200, iyonize radyasyon+amifostin grubunda artan seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Dexmedetomidin, iyonize radyasyonun neden olduğu tükürük bezi hasarı üzerinde önemli bir koruyucu etkiye sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Approximately 50-60% of cancer patients all over the world need radiotherapy at some stage of their treatment. Radiotherapy, which is one of the main methods in the treatment of head and neck cancers, has not been prevented from adverse effects on secondary organs besides the target organ. In this context, we aimed to determine the histopathological and biochemical changes in parotid tissue caused by ionizing radiation and to examine the effect of dexmedetomidine against possible negative changes by comparing it with amifostine. Method: This study, in which Sprague Dawley male rats were used, consisted of 5 groups: the control group, ionized radiation group, ionizing radiation+dexmedetomidine-100, ionized radiation+dexmedetomidine-200 and ionized radiation+amifostine group. X-ray irradiation groups were exposed to a single dose of 8 Gy X-ray, affecting the head and neck region. The groups exposed to X-ray were sacrificed after 24 hours by taking samples for histopathological and biochemical evaluations. The sections taken were stained with Hematoxylin & Eosin and Masson-Goldner trichrome for histopathological evaluation, and also marked with special staining method active Caspase-3 primary antibody. MDA and GSH were determined from tissue samples for biochemical evaluation. Results: A statistically significant increase in tissue MDA levels, active Caspase3 positivity and various histopathological damage markers was found in the ionized radiation group compared to the control group. It was found that these levels were significantly decreased in dexmedetomidine and amifostine groups. In addition, the GSH level compared to the control group; ionizing radiation decreased in ionizing radiation+ dexmedetomidine-100 group; Increased levels were found in ionizing radiation+ dexmedetomidine-200, ionizing radiation+amifostine group. Conclusion: Dexmedetomidine can have a significant protective effect on salivary gland damage caused by ionizing radiation.