Veli, öğretmen ve okul yöneticilerinin veli toplantılarına ilişkin yaşantılarının analizi: Bir olgubilim çalışması
Analysis of parents, teachers and school managers' experiences on parent-teacher conferences: A phenomenological study
  1. Tez No: 653619
  2. Yazar: KEMAL NAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ÖZER, PROF. DR. SÜLEYMAN NİHAT ŞAD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Veli Katılımı, Veli, Öğretmen, Okul Yöneticisi, Veli Toplantıları, Parental Involvement, Parent, Primary School Teacher, School Managers, Parent Teacher Conferences
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırmanın temel amacı veli, öğretmen ve okul yöneticilerinin veli toplantılarına ilişkin yaşantılarını incelemektir. Bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseninde yapılan bir araştırmadır. Araştırmanın katılımcılarını Bingöl il merkezinde bulunan devlet ve özel ilkokul yöneticileri, bu okullarda görev yapan sınıf öğretmenleri ile çocukları bu okullarda öğrenim gören öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırma katılımcıları ölçüt örnekleme ve maksimum çeşitlilik yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, betimsel ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularının geçerlik ve güvenirliği pilot uygulama, veri çeşitlemesi ve katılımcı teyitleri yöntemleriyle sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre veli toplantıları öncesi öğretmen, veli ve okul yöneticileri tarafından birtakım hazırlıklar yapılmaktadır. Velilerin toplantılara en çok whatsapp, sms ve yazılı pusula aracılığıyla davet edildiği tespit edilmiştir. Veli toplantılarının genellikle hafta içinde, ders saatleri dışında ve öğrencilerin ders gördükleri sınıflarda gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Toplantılarda en fazla görüşülen konuların öğrencilerin akademik başarıları ve davranışları, ebeveyn tutum ve sorumlulukları ve ders araç gereçleri olduğu ortaya çıkmıştır. Toplantılarda paydaşların genellikle özenli bir iletişim yaklaşımı benimsedikleri, ancak az da olsa öğretmen ve velilerin iletişimde olumsuzluklar yaşadıkları belirlenmiştir. Veli toplantılarının, öğrencilerde denetlenme duygusunun gelişmesini sağlayarak öğrencilerin akademik başarılarının artması, olumsuz davranışlarının düzelmesi, önemsenme, motivasyon artışı ve özgüven duygularının gelişmesi üzerinde ciddi etkileri olabildiği ifade edilmiştir. Velilerin toplantılara katılım göstermelerinin öğretmenlerde önemsenme, mutlu olma, motivasyon artışı ve öğrencilere yönelik tutumlarda değişme gibi etkileri olabildiği belirlenmiştir. Veli toplantılarının, öğretmenler ve okul yönetimi üzerinde örtük bir denetim işlevi görerek, okul yönetiminin okulu geliştirmesine olanak sağladığı ifade edilmiştir. Toplantılarda yaşanan güçlüklerin başında toplantı ciddiyetiyle bağdaşmayan veli davranışları, paydaşlar arasında yaşanan iletişim çatışmaları ve toplantıya katılım ile ilgili yaşanan problemler gelmektedir. Son olarak, veli toplantılarının daha etkili olabilmesi için konunun paydaşlarına yönelik çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca, araştırma bulgularından hareketle, öğretmen, okul yöneticileri ve öğrenci velileri için veli toplantıları kontrol listeleri geliştirilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle veli toplantılarının daha etkili olabilmesi için, eğitim paydaşlarına yönelik çeşitli öneriler geliştirilmiş; gerçekleştirilecek veli toplantılarını daha etkili kılmak için veli, öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik bir rehber oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the experiences of parents, teachers and school managers on parent-teacher conferences. This research has been conducted on phenomenological design, one of qualitative research designs. The study group of the research consist of public and private primary school managers in the central district of Bingöl, the classroom teachers working in these schools and the parents whose children are studying at these schools. Participants in the research study group were determined according to the criteria and maximum diversity sampling method. The research data were collected with the semi-structured interview forms developed by the researcher. Descriptive and content analysis methods were used in the analysis of the obtained data. The validity and reliability of the research findings was provided by data variation, pilot application and participant confirmation methods. According to the research findings, some preparations are made by teachers, parents and school administrators prior to parent-teacher conferences. Parents are mostly invited to the meeting via whatsapp, sms or written invitations. At least two parent-teacher conferences are held annually. Parent-teacher conferences are usually held in classrooms after course hours on weekdays. The most discussed topics in the meetings are students' academic achievement and behavior assessments, parental attitudes and responsibilities, and course materials. During the meetings, stakeholders such as teachers and parents, often have an attentive communication styles but they can sometimes use negative communication codes. Parent-teacher conferences can have great effects on the development of students' sense of supervision, increasing their academic achievement, decreasing their negative behaviors, caring, motivation and self-confidence. Cooperation and responsibility sharing are the main effects of the meetings on teachers and parents. Parents' participation in the meetings can have various effects on teachers, such as being cared, being happy, increasing motivation and changing attitudes towards students. Parents-teachers conferences function as an audit control over the teachers and the school administration, allowing the school administration to develop the school. Parent teacher conferences are effective on the awareness of parents in many ways. Decisions made at meetings are often monitored by classroom teachers via the class whatsapp group and by warning text messages sent to parents on phones. The main difficulties encountered in meetings are parents' behaviors incompatible with the seriousness of the meeting, communication conflicts between stakeholders and problems related to participation in the meeting. In order to make parents-teachers conferences more effective and productive, some suggestions are made by stakeholders. These are, encouraging parental participation to the meetings, supporting the group meetings with individual meetings, raising awareness of parents and improving teacher competence. Finally, various suggestions for the stakeholders of the subject have been developed in order to make parent teacher conferences more effective. In addition, based on the research findings, a guide for stakeholders has been developed in order to make parent-teacher conferences more effective.