Distal metatars osteotomisi yapılan halluks valgus hastalarında kullanılan tespit materyallerinin karşılaştırılması
Halluks valgus with distal metatars osteotomy determination materials used in patients comparison
- Tez No: 653650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. HAKAN SERHAT YANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Halluks valgus, bioemilebilir vida, titanyum vida, HVA, İMA, DMMA, AOFAS, Halluks valgus, bioabsorbabl screw, titanyum screw, HVA, İMA, DMMA, AOFAS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Halluks valgus (HV) tanısı ile distal metatarsal osteotomi yapılarak ameliyat edilen hastalarda kullanılan tespit materyallerinin; görüntüleme yöntemleri, klinik veriler ve skorlama sistemleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2015-2019 tarihleri arasında HV deformitesine yönelik distal metatarsal osteotomi yapılarak ameliyat edilen ve tespit materyali olarak; magnezyum içerikli biyoemilebilir vida (BV) ve titanyum vida (TV) kullanılan 156 hastadan 71 hasta (82 ayak) dahil edildi. Hastaların 15'i erkek, 56'sı kadın ve yaş ortalaması 48.27±14.14 olarak saptandı. Ameliyatların tamamı kliniğimiz doktorları tarafından yapıldı. 41 hastada BV kullanıldı. Bu hastalar, poliklinik kontrolleri sırasında eriyebilir materyalin kemikte ne gibi değişikliklere neden olduğunu öğrenmek amacıyla MR görüntülemesi yapılmış hastalardı. 41 hastada TV kullanıldı. Hastaların radyolojik değerlendirilmesinde hastanemiz radyoloji birimi ile beraber çalışıldı. Hastaların klinik değerlendirilmesi için visüel analog score (VAS) ve American Orthopaedics Foot and Ankle Society (AOFAS) skorlamaları kullanıldı. Radyolojik olarak ise preop-postop halluks valgus açısı (HVA), intermetatarsal açı (İMA), distal metatarsal artiküler açı (DMMA) ölçüldü. Avasküler nekroz (AVN), osteoliz, fokal kistik lezyon, gevşeme, nonunion, erken düzelme kaybı halluks varus, implant göçü, metatars kısalması, sesamoid derecesi, eklem uyumu ve eklem artroz derecesi değerlendirildi. Hasta takiplerinde metatarsalji, eklem hareket açıklığı, enfeksiyon, stabilite, cilt irritasyonu, gibi parametreler incelendi. Bulgular: Preop-postop HVA, İMA, DMMA ve sesamoid derecesindeki düşüş, her iki gruptada anlamlı olarak değerlendirildi. Tespit materyali olarak TV kullanılan grubunun AOFAS değerleri, BV kullanılan gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Her iki gruptada eklem yapısı uyumlu olanların postop HVA ve DMMA değerleri, uyumsuz olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. İstatistiksel olarak anlamlı olmasada; BV kullanılan grupta 1 hastada osteomyelit, 2 hastada AVN, 3 hastada osteoliz, 4 hastada fokal kistik lezyon, 4 hastada gaz formasyonu, 12 hastada metatarsalji saptandı . TV kullanılan 1 hastada nüks, 6 hastada metatarsalji saptandı. Sonuç:. TV kullanılan hastaların klinik ve fonksiyonel sonuçları, BV kullanılan gruba göre daha başarılı bulundu. Tespit için BV kullanılan hastaların AOFAS skorları BV grubunda anlamlı düzeyde düşük bulundu. BV yönteminde osteoliz, fokal kistik lezyon, enfeksiyon, metatarsalji ve AVN gibi komplikasyonların daha yüksek oranda görüldüğü tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The fixation materials used in patients who underwent distal metatarsal osteotomy due to hallux valgus (HV); It is aimed to be compared with imaging methods, clinical data and scoring systems. Patient and Method: Distal metatarsal osteotomy was performed for HV deformity in Health Sciences University, Haydarpaşa Numune Health Practice and Research Center Orthopedics and Traumatology Clinic between 2015-2019 and as fixation material; 71 patients (82 feet) out of 156 patients using magnesium-containing bioabsorbable screw (BV) and titanium screw (TV) were included. 15 of the patients were male, 56 were female, and the mean age was 48.27 ± 14.14. All of the surgeries were performed by our clinic's doctors. BV was used in 41 patients. These patients were those who underwent MR imaging to find out what changes the soluble material caused in the bone during outpatient clinic controls. TV was used in 41 patients. We worked with the radiology unit of our hospital for the radiological evaluation of the patients. Visual analog score (VAS) and American Orthopedics Foot and Ankle Society (AOFAS) scores were used for clinical evaluation of the patients. Radiologically, the preop-postop hallux valgus angle (HVA), intermetatarsal angle (IMA), distal metatarsal articular angle (DMMA) were measured. Avascular necrosis (AVN), osteolysis, focal cystic lesion, loosening, nonunion, loss of early recovery, hallux varus, implant migration, metatarsal shortening, sesamoid degree, joint compliance and joint arthrosis degree were evaluated. Parameters such as metatarsalgia, range of motion, infection, stability, skin irritation. Results: The decrease in preop-postop HVA, IMA, DMMA and sesamoid degree was evaluated as significant in both groups. The AOFAS values of the group using TV as a fixing material were found to be statistically significantly higher than the group using BV. In both groups, postop HVA and DMMA values were found to be statistically significantly lower than those with compatible joint structures. Although not statistically significant; In the BV group, 1 patient had osteomyelitis, 2 patients had AVN, 3 patients had osteolysis, 4 patients had focal cystic lesions, 4 patients had gas formation and 12 patients had metatarsalgia. Recurrence was detected in 1 patient and metatarsalgia in 6 patients, when TV was used. Conclusion: Clinical and functional results of patients using TV were found to be more successful than the group using BV. The AOFAS scores of the patients who used BV for fixing were found to be significantly lower in the BV group. Complications such as osteolysis, focal cystic lesion, infection, metatarsalgia and AVN were found to be higher in the BV method