Örgütlerde stresin performans ve tükenmişlik üzerine etkisi: Silifke Belediyesi üzerine bir çalışma
The effect of stress on performance and burnability in organizations: A study on Silifke Municipality
- Tez No: 653866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Performans, Tükenmişlik, Stress, Performance, Burnout
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde stres bireylerin ve örgütlerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Stres bireyler ve örgütler üzerinde olumlu ve olumsuz olmak üzere çeşitli sonuçlar yaratmaktadır. Stres, performans ve tükenmişliği etkileyerek çalışma hayatının bir parçası haline gelmiştir. Bireyler ve örgütler stresi optimal düzeyde tutarak performansı arttırmayı ve tükenmişliğin etkisinden kurtulmayı hedeflemelidir. Çalışmanın birinci bölümünde stresin tanımı, aşamaları, kaynakları, sonuçları ve stresle başa çıkma yöntemleri bulunmaktadır. İkinci bölümde performans kavramının tanımı, performans çeşitleri, performans yönetimi, performans değerlendirme açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde ise tükenmişlik kavramının tanımı, tükenmişlik modelleri, tükenmişlik nedenleri ve tükenmişliğin sonuçlarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde araştırma sorunsalına ilişkin analizler ve hipotez sonuçları paylaşılmıştır. Sonuç bölümde araştırma sonuçları yorumlanarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, stress has become an integral part of individuals and organizations. Stress creates various results, both positive and negative, on individuals and organizations. Stress has become a part of working life by affecting performance and burnout. Individuals and organizations should aim to increase performance and get rid of burnout by keeping stress optimal. In the first part of the study, the definition of stress, its stages, resources, results and methods of coping with stress are available. In the second part, the definition of performance concept, performance types, performance management, performance evaluation are explained. In the third chapter, the definition of burnout concept, burnout models, causes of burnout and consequences of burnout are mentioned. In the fourth section, analyzes and hypothesis results regarding the research problem are shared. In the conclusion, research results are interpreted and suggestions are made.