Öğrencilerin bilişim teknolojilerinden yararlanma ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri örneği
The relationship between utilization of information technologies and social media addiction in students: An example of Faculty of Health Sciences students at Çanakkale Onsekiz Mart University
- Tez No: 653945
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İletişim Bilimleri, Health Care Management, Healtcare Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Bilişim Teknolojileri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Medya, Üniversite Öğrencileri, Dependency, Health Sciences, Information Technologies, Social Media, University/College Undergraduate Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
21'nci yüzyılda bilim ve teknolojideki gelişmeler küreselleşmenin etkisiyle hızla yaygınlaşmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Ebelik ve Hemşirelik bölümü öğrencilerine yönelik bu kapsamda gerçekleştirilen araştırmada öğrencilerin teknolojik gelişmelerden yararlanma durumu ve buna bağımlı olma ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada fakülte öğrencilerine doyma (tam sayım) örneklem seçim tekniği uygulanmıştır. Araştırmamız 957 öğrencinin katılımıyla veri toplama sürecinde 24 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”, 18 maddelik“Bilişim Teknolojilerinden Yararlanma Ölçeği”ve 41 maddelik“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”kullanılarak ilişkisel tarama modeline göre yapılmıştır. Araştırmada bilişim teknolojilerinden yararlanma ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisinin belirlenmesi amacıyla toplanan veriler ile Kaiser-Meyer-Olkin (KMO), Barlett Sphericity, independent samples T-test, Cronbach Alpha, one way analysis of variance (One Way ANOVA), Tukey, Welch, Levene, least-significance difference (LSD), Pearson correlation gibi analiz ve test çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmaların değerlendirilmesi sonucunda pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanarak araştırmalar, incelemeler yapması, bilgi edinmesi, iletişim kurması, kendini ifade etmeye çalışması, eğlenceli vakit geçirmesi gibi nedenlerle teknolojiden daha fazla yararlanma durumunun bazen sosyal medya kullanımlarında meşguliyet, çatışma, tekrarlama veya duygusal durum değişimlerine neden olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin demografik özelliklerinin bazılarının bilişim teknolojilerinden yararlanma ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisinde önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. Bu araştırma, öğrencilerin bilişim teknolojilerini ve sosyal medya uygulamalarını kullanma yöntemlerinin yaşamlarında olumsuz farklılıklara neden olduğunun belirlenmesini sağlamıştır. Çalışmada elde edilen sonuçların bundan sonra öğrencilerin bilişim teknolojilerinden yararlanma seviyesini yükseltmeyi ve sosyal medya bağımlısı olmamasını hedefleyen araştırmalara katkı sağlayacağı temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The scientific and technological developments in the 21st century rapidly became widespread based on the globalization. In this research, it is examined the use of technological developments and technological dependence of students which were educated on the Department of Nursing, Department of Midwifery, and Department of Emergency and Disaster Management that were located in the Graduate School of Health Sciences of Çanakkale Onsekiz Mart University. In the research, total population sampling method were used for choosing faculty students. Therefore, the research was conducted according to the correlational survey model by using the“24 items personal information form”,“using of information technologies scale with 18 items”and using“social media dependency scale consisting 41 items”which were obtained data by 957 students. However, it is used Kaiser-Meyer-Olkin (KMO), Barlett Sphericity, independent samples T-test, Cronbach Alpha, one way analysis of variance (One Way ANOVA), Tukey, Welch, Levene, least-significance difference (LSD), Pearson correlation analysis for the analyzing the relationship between using of information technologies and social media dependency. In addition, it is found out there are positive relationships. The findings revealed that student's by using technologies much more based on some reasons such as conduct researches, examination, obtaining information, maintaining relationships, expressing themselves and recreation activities which were induce many consequences like occupation, conflict, changing affective state and repeating. Besides, it is seen some demographic characteristics of students have a significant impact on their using of technologies and social media dependency. This research also provides that there is negative differences on the students' life based on the using of technologies and social media dependency. Moreover, it is suggested that according this research it can be increased using of technologies of the students and it can be prevent social media dependency.