Osmanlı'dan Cumhuriyete Sinop'ta el satları ve mutfak kültürü
Handicrafts and cuisine culture in Sinop from Ottoman to Republic
  1. Tez No: 654055
  2. Yazar: İLAY KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BÜYÜKKARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tarih, Crafts, Gastronomy and Culinary Arts, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, El Sanatları, Mutfak Kültürü, Culture, Handicrafts, Cuisine culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Osmanlı'dan Cumhuriyete Sinop'ta el sanatları ve mutfak kültürü incelenmiştir. Sinop'un Merkez İlçesi, Ayancık, Boyabat, Erfelek, Saraydüzü, Türkeli, Dikmen, Gerze Durağan ilçelerinde hem el sanatları açıklanmış hem de mutfak kültürünü oluşturan yemekler yazılı kaynaklar, görseller ve yöre halkı ile yapılan söyleşilerle çalışmaya aktarılmıştır. Sinop'un coğrafi konumu sosyal, kültürel ve demografik yapısını değişime açık hale getirmektedir. Sinop tarih boyunca birçok kavmin, devletin egemenliğinde bulunmuştur. Egemenliğinde olduğu her devletin bıraktığı kültürel unsurlar el sanatları ve yöre mutfağında da kendini göstermiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sinop ilinin coğrafi durumundan ve tarihinden kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümde Sinop ilçeleri ile ilgili genel bilgiler verilmiş olup yöreye özgü el sanatları görsellerle desteklenmiştir. Üçüncü bölümde Sinop yemek kültüründen bahsedilmiş olup, Sinop'un ilçelerinde yaygın olarak yapılan yemekler tarifleriyle birlikte ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde Sinop'taki bazı geleneklerden de bahsedilmekte olup bu geleneklerde Sinop mutfak kültürünün baş mimarı olan yemeklerin geleneklerde nasıl yapıldığı, geleneklerin uygulanışıyla ilgili bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde kaynak kişilerle söyleşiler yapılarak çalışma desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, handicrafts and cuisine culture in Sinop from Ottoman to Republic were examined. Both handicrafts were explained in the Central District of Sinop, Ayancık, Boyabat, Erfelek, Saraydüzü, Türkeli, Dikmen, Gerze, Durağan and the dishes that make up the cuisine culture were transferred to the study through written sources, images and interviews with the local people. The geographical location of Sinop makes its social, cultural and demographic structure open to change. Sinop has been under the sovereignty of many states and tribes throughout history. The cultural elements left by each state under its sovereignty have also manifested themselves in handicrafts and local cuisine. The study consists of four chapters. In the first part, the geographical situation and history of Sinop province are briefly mentioned. In the second part, general information about Sinop districts is given and local handicrafts are supported with visuals. In the third section, Sinop food culture is mentioned and the dishes made in Sinop's districts are discussed together with their recipes. In addition, some traditions in Sinop are also mentioned in this section. In these traditions, information about how the dishes which are the chief architects of Sinop cuisine culture are made in the traditions and the applications of traditions are included. In the fourth section, the study was supported by conversation.