Sanal ağlarda e-benlik oluşumu ve e-güven inşası
E-self formation and e-trust building in virtual networks
  1. Tez No: 654103
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, dijital panoptikon, benlik, e – benlik, e – güven, Social media, digital panopticon, self, e - self, e - trust
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Web 2.0 sistemleri Facebook, Instagram, Twitter, Wikipedia ve YouTube gibi birçok sosyal paylaşım sitesini içine alarak kullanıcıları olan öznelere aynı zamanda içerik üretici olma imkanı sunmuştur. Bu yapı, küresel etkilerin siber uzamdaki hızlı ve kapsamlı hareket alanına işaret ederek bir sanal toplum yaratımını gündeme getirmiştir. Sosyal medya aracılığıyla özne, izlenen ve izlenilen olarak şekillenirken, bu durum dijital panoptikonun oluşumuna zemin hazırlamıştır. Gösteri dünyasının sanal aktörleri, gönüllülük esasına dayalı olarak dikizlemenin cazibesine her geçen gün biraz daha kapılmaktadır. Kimlik ve kimliğin sosyal yönü olarak benlik; nasıl görünmek istiyorum sorusuna cevaben merkezsiz ve seçilebilir bir hal almaktadır. Bu noktada sosyal medya, idealize benlik üretimi ve benliğin sanal sunumu için alan açmaktadır. Sanal ağlar aynı zamanda haberleşmeden, bilgi edinmeye, eğitimden alışverişe kadar hayatımızın pek çok alanına dâhil olmaktadır. Bu düzlemde güvenin yeniden boyutlandırılması gerekliliği söz konusudur. Çalışmanın temel amacı; siber uzamda kendi benliğini inşa eden, güveni yeni parametrelerle oluşturan ve bu bağlamda davranış geliştiren sosyal medya kullanıcılarını, kendi habitusu içerisinde tartışmaya açmaktır. Buna ek olarak gündelik hayatımızda aslında var olan tüm bu durumları farkındalık düzeyine çekerek; E – Benliklerimizde, öz benliğimize yakın tutum sergilemeyi sağlamak ve güvencesi kesin olarak belirlenmemiş sanal ağlara veri aktarırken daha ihtiyatlı davranmayı önemle vurgulamaktır. Araştırmanın birinci bölümünde; E – Benlik ve E – Güven kavramları ortaya atılarak, yaşanan dijital dönüşümü açıklama ve anlamlandırma çabası içerisinde kavramsal ve kuramsal çerçeve inşa edilmiştir. Netnografi tekniğiyle Twitter uygulamasından alınan verilerle söylem çözümlemesi yapılırken, Selçuk Üniversitesi lisans/yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak üzere 878 katılımcı ile görüşülerek nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. İkinci bölümde ise alan araştırmasından elde edilen veriler, belirli başlıklar altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Web 2.0 systems included many social networking sites such as Facebook, Instagram, Twitter, Wikipedia and YouTube, and it also provided the opportunity for the users who are content producers. This structure raised the creation of a virtual society by pointing to the fast and comprehensive field of action of global influences in cyberspace. While the subject through social media has been shaped as tracked and monitored, this has laid the groundwork for the formation of the Digital panopticon. The Virtual actors of the show business are getting more and more attracted to the charm of peeping every day on a voluntary basis. Self as the social aspect of identity and identity itself; become decentralized and selectable in response to the question“ how I want to look.”At this point, social media is opening up space for idealized self-production and virtual presentation of the self. Virtual networks are also involved in many areas of our lives, from communication, information, education to shopping. In this case, it is necessary to resize the trust. Basic purpose of this study is to open social media users, who are building their own self in cyberspace, building confidence with new parameters and developing behaviour in this context, to discussion within their habitus. In addition, by bringing all these situations that actually exist in our daily lives to the level of awareness, it is important to emphasize that our E – selves are closer to our self - selves and to act more cautiously when transferring data to virtual networks whose assurance is not strictly determined. In the first part of the research, the concepts of E – self and E – Trust were introduced and the conceptual and theoretical framework was constructed in an effort to explain and make sense of the digital transformation experienced. While discourse analysis was carried out with the data obtained from the Twitter application by netnography method, the quantitative research method was utilized by 878 participants including undergraduate/graduate and doctoral students from Selcuk University. In the second part, the data obtained from the field research are analyzed under certain titles.