İdiyopatik parkinson hastalarında lumbosakral mobilizasyonun denge, yürüyüş ve fonksiyonel aktiviteler üzerine akut etkisinin incelenmesi
Investigation of acute effect of lumbosacral mobilization on balance, gait and functional activities in patients with i̇diopathic parkinson's disease
- Tez No: 654354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA FİL BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Parkinson hastalığı, lumbosakral mobilizasyon, aksiyal motor bozukluklar, denge, yürüyüş, fonksiyonel aktiviteler, Idiopathic Parkinson's disease, lumbosacral mobilization, axial motor disorders, balance, gait, functional activities
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma lumbosakral mobilizasyonun idiyopatik Parkinson hastalarında denge, yürüyüş ve fonksiyonel aktiviteler üzerine akut etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya Modifiye Hoehn&Yahr Evreleme Ölçeğine göre evre 2-3 arasında olan 28 Parkinson hastası dahil edildi. Bireyler kontrol ve çalışma grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Hastalık şiddeti, tedavi komplikasyonları ve günlük yaşam aktiviteleri Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ), fonksiyonel aktivite düzeyleri Modifiye Parkinson Aktivite Ölçeği (MPAÖ), denge ve yürüyüşleri Dinamik Yürüme İndeksi (DYİ) ve statik postürografi testleri kullanılarak değerlendirildi. 1 hafta sonra çalışma grubuna 10-15 dakikalık lumbosakral mobilizasyon uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmaksızın değerlendirmeler tekrarlandı. Çalışma sonunda çalışma grubunun BPHDÖ, MPAÖ ve DYİ değerlerinin ve statik postürografi ölçümlerinden bazı Kararlılık Sınırları Testi (LOS) parametrelerinin, Modifiye Duyusal İntegrasyon ve Dengenin Klinik Değerlendirmesi Testinde (mCTSIB) yumuşak zemin gözler açık alt koşulu ve kompozit puanının geliştiği görüldü (p0,05). Parkinson hastalarında lumbosakral mobilizasyonun denge, yürüyüş ve fonksiyonel aktiviteler üzerine akut etkisinin incelendiği ilk araştırma olan bu çalışmada lumbosakral mobilizasyonun kas tonusu regülasyonu ve aksiyal semptomların azaltılması ile denge, yürüyüş ve fonksiyonel aktiviteleri geliştirdiği düşünüldü. Lumbosakral mobilizasyonun Parkinson hastalarında dengeyi, yürüyüşü ve fonksiyonel aktiviteleri geliştirmek için uygulanabilir bir yöntem olabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the acute effects of lumbosacral mobilization on balance, gait and functional activities in patients with idiopathic Parkinson's. 28 Parkinson's disease patients who were between stage 2-3 according to the Modified Hoehn&Yahr Staging Scale were included in the study. Individuals were divided into two groups as control and study groups. Disease severity, treatment complications, and daily living activities were evaluated by using the Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS), and functional activity levels were evaluated by using the Modified Parkinson Activity Scale (MPAS), balance and gait were evaluated by using Dynamic Gait Index (DGI) and static posturography tests. After 1 week, 10-15 minutes of lumbosacral mobilization was applied to the study group, while the evaluations were repeated without no interventions to the control group. At the end of the study, it was improving observed that the UPDRS, MPAS and DGI values of the study group, as well as some LOS parameters from the static posturography measurements and the composite score with the soft ground eyes open condition in the mCTSIB (p 0,05). In this study, which is the first study investigating the acute effect of lumbosacral mobilization on balance, gait and functional activities in Parkinson's patients, it was thought that lumbosacral mobilization improved balance, gait and functional activities by regulating muscle tone and reducing axial symptoms. It has been shown that lumbosacral mobilization can be an applicable method to improve balance, gait and functional activities in Parkinson's patients.