Kuzeybatı Adana'da kent peyzajının incelenmesi ve iyileştirilmesine yönelik önerilerin saptanması
A Study on the state of urban landscape in NW-Adana and determination of some suggestions for mitigations
- Tez No: 65436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TULUHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Adana, Open and Green Areas, Development Plans
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
X oz Bu araştırmada Kuzeybatı Adana' da açık ve yeşil alanların mevcut durumu ve imar planları incelenmiş ve bu alanın iyileştirilmesine yönelik öneriler getirilmiştir. Araştırma alanına ait imar planında büyük ölçüde açık ve yeşil alanlar önerilmesine rağmen, bu alanlar Kuzey Adana' nın gelişim süreci içinde yerleşime açıldığı gözlenmiştir. Araştırma alanında yer alan parkların, çocuk oyun alanlarının, spor alanlarının, kıyı gezinti ve piknik alanlarının, kent içi yollar çevresindeki açık ve yeşil alanların, yaya yollarının ve kent mobilyalarının standartlara göre yetersiz olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Adana, Açık ve Yeşil Alan, îmar Planı
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT This research aimed to determine the state of the urban landscape of North-West Adana and to criticise the development plan and propose rehabilitation and mitigation plans for the area. Although a significant space of open-green areas were proposed in the development plan for the area investigated, these replaced by constructions during the development period of North-West Adana. According to the standart s, play grounds, parks, sport facilities, promenade located by the Lake Seyhan, squares, pedestrianen ways and related activity zones by the main traffic axes were criticised as insufficient in terms of planning principaly and standarts.