Aspirasyon ve yıkama pompasının tasarımı ve yapay zekâ ile kontrolü
Design and control of the aspiration and washi̇ng pump with artificial intelligence
- Tez No: 654366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM GÖLCÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Apse Tedavisi, Aspirasyon Cihazı, Yıkama Pompası, Peristaltik Pompa, Bulanık Mantık, Abcess Treatment, Aspiration Device, Washing Pump, Peristaltic Pompa, Fuzzy Logic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Apse, vücudumuzun herhangi bir bölgesinde iltihaplı sıvı birikimine verilen genel bir isimdir. Apse oluşumu için öncelikle bakteri, mantar gibi değişik mikroplar oluşmaktadır. Bu mikroorganizmalar, vücut savunma mekanizmaları tarafından vücudun bir bölgesinde sınırlandırılarak yok edilmeye çalışılır. Kanımızda bulunan akyuvarlar mikropla savaşırken, vücudun bu bölgesinde iltihaplı bir sıvı birikmesi olmaktadır. Bu sıvıların temizlenmesi gerekmektedir. Apse tedavisi sırasında hastalar acı çekmektedir. Günümüz teknolojisini göz önünde bulundurursak günler geçtikçe yenilikler meydana gelmekte ve her yeni üretilen ürünler kendisinden bir öncekini geride bırakmaktadır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak sağlık sektöründe de yeni tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda apse tedavisi için yeni bir tedavi yöntemine ve cihaza ihtiyaç olduğu görülmüştür. Bu çalışmada apse tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir cihaz tasarımı yapılmıştır. Cihaz tasarımında hasta şikayetleri ve sağlık çalışanlarının istekleri göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan cihaz sayesinde hem hastalar acı çekmemekte hem de sağlık çalışanlarının zaman kaybı önlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abscess is a general name given to inflamed fluid accumulation in any part of our body. For the formation of abscess, different microbes such as bacteria and fungi are formed first. These microorganisms are restricted in one part of the body by body defense mechanisms and tried to be destroyed. While the white blood cells in our blood fight the germ, an inflamed fluid accumulates in this part of the body. These fluids need to be cleaned. Patients experience pain during abscess treatment. Considering today's technology, innovations occur day by day, and every newly produced product surpasses the previous one. Depending on the technological developments, there are new treatment methods in the health sector too. As a result of the researches, it has been observed that a new treatment method and device is needed for abscess treatment. In this study, a new device has been designed to be used in abscess treatment. Patient complaints and healthcare professionals' requests have been taken into account in device design. Thanks to the device, both patients do not suffer and the time loss of healthcare workers is prevented.