Oyunculuk sanatı açısından kadının sahneye çıkışı ve biyografik ''Anılar'' oyununda Sarah Bernhardt'ın incelemesi
Sarah Bernhardt review of the woman's onstage in terms of the art of acting and the biographical play 'Memories'
  1. Tez No: 654447
  2. Yazar: PINAR PAMUK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜROL TONBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sarah Bernhardt, Anılar'da Sarah Bernhardt, Tiyatro, Aktris, Sarah Bernhardt, Memoir, A Play About Sarah Bernhardt's Last Summer Theater, Aktris
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin konusu: Kanada'nın önde gelen oyun yazarlarından biri olan John Murrell'ın ''Anılar'' oyunu üzerinden, Sarah Bernhart'ın yaşadığı dramatik hayatı göz önünde tutarak tiyatro sanatı ve sahne sanatı açısından önemini saptamaya çalışmak olacaktır. Tiyatro sanatının acı tatlı tarihi Sarah Bernhardt'ın kişiliğinde irdelenecek ve dönemin en ünlü oyuncusunun sahne serüveni, aşkları, kıskançlıkları, çalışmanın içinde yer alacaktır. Sarah Bernhardt örneğiyle; kadının sahneye çıkışı, 16-18. yüzyıllar arasında Avrupa toplumsal hareketliliği, dönemin Fransa'sı ve kadın hareketi, Fransız burjuvası ve Türkiye örneğinde ise Afife Jale ve Sarah Bernhardt'ın tiyatro serüveninin kesişmesi konusu ele alınacaktır. Anılar'da, Sarah Bernhardt'ı 1922 yazında kariyerinin sonuna doğru, efsanevi ve sadık sekreteri Georges Pitou ile otobiyografisinin ''hayali'' ikinci cildini tartışırken buluruz. Hayali cildin yazılması tartışmaları sırasında John Murrell, Sarah Bernhardt'ın hayatında önemli durakları ve kişilikleri oyuna katıyor. Annesi ile çatışması, okulları, aşkları ve değişik yaşam tarzı ara ara oyunun farklı yerlerinde karşımıza çıkıyor. Anılar, Sarah Bernhardt'ın Victor Hugo, Proust, Guitry, Oscar Wilde ve daha pek çok heyecan verici insanla karşılaşmalarını ve en büyük rollerinden bazılarını yeniden hatırlatıyor. Bu arada Bernard Shaw gibi Sarah Bernhardt'a karşı olanları da oyuna dahil etmeyi unutmuyor.
Özet (Çeviri)
This thesis includes analyze one of Canada's leading playwright John Murrell's 'Memories' (Memoir, A Play About Sarah Bernhardt's Last Summer), will be trying to determine the importance of theater art and performing art by taking into account the dramatic life of Sarah Bernhardt. The bitter-sweet history of theater art will be examined in the personality of Sarah Bernhardt; and the stage adventure, love, jealousy, and relationships between the actors will be included in the study. With the example of Sarah Bernhardt; woman's onstage, 16-18. European social mobility, France and women movement of the period, French bourgeoisie and as for the Turkey example, the intersection of Afife Jale and Sarah Bernhardt's theater adventure will be discussed. In the Memories, we find Sarah Bernhardt in the summer of 1922, discussing the 'dream' second volume of her autobiography with her legendary and loyal secretary Pitou. During the discussions on writing imaginary volume, John Murrel brings important stops and personalities into the play in Sarah Bernhardt's life. Her conflict with her mother, schools, love life, and her different lifestyle appear in different parts of the play from time to time. The memories reminds Sarah Bernhardt's encounters with Victor Hugo, Proust, Guitry, Oscar Wilde and many more, and some of his greatest roles. Meanwhile, does not forget to include who are against Sarah Bernhardt, like Bernard Shaw.