Devlet ve vakıf universitelerindeki spor bilimlerinde görev yapan akademisyenlerin fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Examination of physical activity levels of academicians in sports sciences in state and foundation universities
  1. Tez No: 654492
  2. Yazar: ÖMER ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, fiziksel aktivite, spor bilimleri, akademisyen, Sports, physical activity, sports science, academician
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, devlet ve vakıf üniversitelerinde görevli spor bilimleri akademisyenlerinin fiziksel aktivite düzeylerini incelemek ve elde edilen verilerin karşılaştırılarak ele alınmasıdır. Yapılan literatür çalışmasında akademisyenlerin fiziksel aktiviteye ayırdıkları zamanı inceleyen araştırmalar olmasına rağmen, bu alanda devlet ve vakıf üniversitelerini baz alarak yapılan bir karşılaştırma çalışmasına rastlanılmamıştır. Çalışmanın bu yönüyle özgün olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın kendinden sonra yapılacak olan çalışmalara kaynak olması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada tezin kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş ve tezin literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada, veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmada fiziksel aktiviteye yönelik geliştirilen“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”kullanılmıştır. İlk olarak akademisyenlere“Kişisel Bilgi Formu”ve sonrasında da“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”uygulanmıştır. Üçüncü aşamada, anketlerden elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada sonuçlar tartışılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Akademisyenlerin fiziksel aktivite düzeylerinin incelendiği iki üniversitede de katılımcıların büyük çoğunluğunun fiziksel aktivite değerleri, verilen referans değerlerinin üstünde olduğu ve bunun yanı sıra yine iki üniversitede de kadın akademisyenlerin erkek akademisyenlere göre fiziksel aktivite ortalamalarının daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis, the state and private universities in Turkey are involved in sports science academics comparison is made with data that is to examine the physical activity levels and achieve. Although there are studies investigating the time spent by academicians on physical activity in the literature, there is no comparison study in this area based on state and foundation universities. This aspect of the study is thought to be unique. The aim of this study is to be the source of the studies that will be done after him. Materials and Methods: In the first stage, the conceptual framework of the thesis has been presented and a literature review of the thesis has been made. In the second stage, survey technique was used as data collection tool. In the study, IPAQ“International Physical Activity Questionnaire”developed for physical activity was used. Firstly,“Personal Information Form”and“International Physical Activity Questionnaire”were applied to the academicians. In the third step, the data from the questionnaires were analyzed in the SPSS program. In the fourth stage, the results of the analyzes are discussed. Findings and Results: In both universities where the physical activity levels of academicians were examined, it was determined that the physical activity values of the majority of the participants were above the given reference values, and in addition, the physical activity averages of female academicians were lower than male academicians.