Kistik fibrozisli hastalarda akut alevlenme sırasında başlanılan bottle-PEP tedavisinin sürdürülebilirlik ve güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of the sustainability and reliability of bottle-PEP treatment started during acute exacerbation in patients with cystic fibrosis
  1. Tez No: 654501
  2. Yazar: BÜŞRA NUR FINDIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KENİŞ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, pozitif ekspiratuar basınç, pulmoner rehabilitasyon, Cystic fibrosis, positive expiratory pressure, pulmonary rehabilitation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörolojik Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kistik Fibrozisli Hastalarda Akut Alevlenme Sırasında Başlanılan Bottle-Pep Tedavisinin Sürdürülebilirlik ve Güvenilirliğinin Araştırılması. Fzt. Büşra Nur FINDIK, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Nörolojik Rehabilitasyon Yüksek Lisans programı, Danışman: Doç. Dr. Özge KENİŞ COŞKUN Amaç: Bu çalışmada akut alevlenme sırasında görülen Kistik fibrozis(KF)'li hastalara fizyoterapist gözetiminde verilen bottle-pep eğitimi sonrası ev programı olarak uygulanan rehabilitasyon sürecinin sürdürebilirlik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi ve bu popülasyondaki farklı sekresyon temizleme yöntemleri kullanan hastalarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya akut alevlenme dönemindeki 6-18 yaş arası KF tanılı hastalar alındı. Bu hastalardan herhangi bir yöntem kullanmayanlara yetkin bir fizyoterapist tarafından Bottle-PEP eğitimi verildi, halihazırda başka bir cihaz kullananlar mevcut cihazlarıyla takibe alındı. Böylece iki gruba ayrılan hastalar 1 yıl süreyle takip edildi. Hastalar takipleri boyunca 2 haftada bir alevlenme gelişimi, cihazın düzenli ve uygun kullanımı ve memnuniyet açısından telefonla değerlendirildi. Hastalar her 3 ayda bir solunum fonksiyon testleri, 6 dakika yürüme testi(6DYT) ve KF Anketiyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 34 hasta dahil edildi. Her iki grup arasında cinsiyet, BMİ, başlangıç FEV1 ve 6 DYT değerleri açısından anlamlı fark bulunmamaktaydı. Takipler sırasında hastaların akut alevlenme skoru Bottle-PEP grubunda 4.5 (min 0 maksimum 21) iken diğer grupta 6 idi (min 4 maksimum 13) ve her iki grup arasında anlamlı bir farklılık yoktu (p=0.1). Her iki grupta da memnuniyet skorları 27 üzerinden 27 idi (p=1). Tedaviye uyum skorları karşılaştırıldığında Bottle-PEP grubu ortanca değeri 24 (min 2 maksimum 27), diğer grubun ortanca değeri 27 idi (min 4 maks 27) ve her iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0.6). Hastaların 3 aylık kontrolleri 2 sırasındaki FEV1, 6 dakika yürüme testi ve yaşam kalitesi verileri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Bottle-PEP tedavisi kistik fibrozis tanılı hastalarda uzun dönem kullanılabilirliği ve güvenliği açısından diğer cihazlardan farklı değildir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Sustainability and Safety of Bottle-Pep Treatment During Acute Exacerbation in Patients with Cystic Fibrosis. Fzt. Büşra Nur FINDIK, Marmara University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Neurological Rehabilitation Master's Program, Supervisor: Assoc. Dr. Özge KENİŞ COŞKUN Objective: we aimed to evaluate the sustainability and reliability of the bottle-pep in patients olmwith Cystic fibrosis (CF) and to compare it with patients using different methods. Materials and Methods: Patients with CF at the age of 6-18 years in acute exacerbation period were included in the study. Bottle-PEP training was given by a competent physiotherapist to those patients who did not use any method, and those who currently use another device were followed up with their existing devices. Thus, patients divided into two groups were followed up for 1 year. The patients were evaluated by phone every 2 weeks for exacerbation, regular and proper use of the device, and satisfaction during their follow-up. The patients were evaluated every 3 months with pulmonary function tests, 6-minute walking test (6MWT) and CF Questionnaire. Results: 34 patients were included in the study. The acute exacerbation score of the patients was 4.5(min0, max21) in the Bottle-PEP group and 6(min4 max13) in the other group, there was no significant difference between the two groups(p=0.1). Treatment compliance scores were compared, the median value of the Bottle-PEP group was 24 (min2 max27), the other group was 27 (min4 max27), and there was no significant difference(p=0.6). During follow-up of, there was no significant difference in FEV1, 6-minute walk test and quality of life data (p>0.05). Conclusion: Bottle-PEP treatment is not different from other devices in terms of long-term usability and safety in patients diagnosed with cystic fibrosis.