Sınıf öğretmenlerinin ders hazırlığı için bilgisayar ve internet kullanımının incelenmesi (Doğubayazıt ilçesi örneği)
Examining the use of computer and inetrenet for classroomteachers' lesson proparation (simple of Dogubayazit)
  1. Tez No: 654543
  2. Yazar: ÖRSAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Eğitim ve Öğretim, Biostatistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Bilgisayar, İnternet, Öğrenci, Doğubayazıt, Teacher, Computer, Internet, Student, Doğubayazıt
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızın amacı ülkemizin en doğusunda yer alan Doğubayazit ilçesinde buluanan ilköğretimokullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin eğitim ve öğretim amaçlı bilgisayar ve internet kullanım durmalarının incelenmesi ile oluşan görüşlerin belirlenmesidir. Çalışmamız betimsel tarama yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmamızda kulanılan denek öğretmenlerimize“Ögretmenlerin Bilgisayar ve İnternet Kullanımları Anketi”, 2020-2021 egitim ögretim yılında Ağrı İli, Doğubayzıt ilçesinde bulunan sınıf ögretmenlerine uygulanmıştır. Toplam 230 sınıf öğretmenine anket soruları dağıtılmış ve 96 adet tekrar dönüt alınmıştır. Denekelerin tamamı dönüt yapmatığından dolayı % 41.73'lük bir geri dönüş sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde ve frekans analizleri kullanılmıştır. Bu araştırma ile ilgili tüm istatistiksel çözümlemelerde SPSS programından yararlanılmıstır. Öğretmenlerde yapılan kıyaslamada genç yaştaki, öğretmenlerin bilgisayar ve internetten daha yüksek oran faydalandığı görülmetedir. Sınıf öğretmenleri birçoğu bilgisayar ve interneti kullanmayı kendi kendine öğrendiklerini beyan etmişledir. Öğretemenlerin çoğu Microsoft Ofis Programlarını, elektronik posta hizmetini ve arama motırarını kullandıklarını bildirmişlerdir. Öğretmenlerin genel kaanati ise kendilerinin bilgisayar ile analatımlarında öğrencilerin katılımalrının daha yüksek olduğunu ve bunun bir dönütü olaraksa öğrencilerin eğitim ve öğretim düzeylerinin yükseldiğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the opinions of classroom teachers who work in primary schools in Doğubayazit district, which is located in the far east of our country, by examining the use of computers and internet for education and training purposes. Our study was conducted by descriptive scanning method. The“Teachers' Computer and Internet Usage Survey”, which was used in our study, was applied to classroom teachers in Doğubayzit district of Ağrı in the academic year of 2020-2021. Survey questions were distributed to a total of 230 classroom teachers and feedback was received from 96 Since all of the subjects gave feedback, a 41.73% return was provided. Percentage and frequency in the analysis of data obtained from the research analyzes have been used. SPSS program was used in all statistical analyzes related to this research. In the comparison made by teachers, it is seen that younger teachers benefit from computers and the Internet at a higher rate. Many of the classroom teachers declared that they learned to use computers and the internet on their own. Most of the teachers reported using Microsoft Office Programs, e-mail service and search engines. The general opinion of the teachers, on the other hand, thinks that the participation of the students is higher in their analogies with the computer and as a result of this, the education and training levels of the students have increased.