Mobilya ve enstalasyon etkileşimi üzerinden bir tasarım yaklaşımı
A design approach through furniture and installation interaction
  1. Tez No: 654565
  2. Yazar: SEDA CANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM UÇAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya tasarımı, Enstalasyon, Enstalatif tasarım yaklaşımı, Furniture design, Installation, Installation design approach
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tasarım ve sanat disiplinleri arasında karşılıklı bir etkileşim bulunmaktadır. Bu etkileşim mobilya tasarımı için de önemli bir yere sahiptir. Geçmişten günümüze mobilyanın bir sanat nesnesine dönüştüğü ya da bir sanat nesnesinin mobilya olarak ele alındığı, bazen de bu sınırların birbirine karıştığı birçok çalışma bulunmaktadır. Tasarım ve sanat arasındaki sınırların bulanıklaşmasının bir sonucu olarak her iki alanda kullanılan araç ve yöntemlerin disiplinler arası çapraz kullanımları, farklı ve yaratıcı yaklaşımları ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma mobilya tasarımı ve sanat etkileşimi ile ortaya çıkan farklı yaklaşımların incelenmesi, bu yaklaşımların tasarım sürecinde yeni ve özgün fikirleri açığa çıkarması üzerinedir. Gerekli verilere ulaşmak için çalışma, mekân ve kullanıcı deneyimi ile doğrudan etkileşimi olan Enstalasyon Sanatı çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmanın amacı mobilya tasarımı ve Enstalasyon Sanatı arasındaki etkileşimi inceleyerek, sanatsal sürece özgü belirli unsurların tasarım sürecindeki yerini ve etkisini belirlemektir. Tez kapsamında mobilya tasarımı ve Enstalasyon Sanatı arasındaki disiplinler arası etkileşim belirlenen örnekler çerçevesinde analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak, literatür taramasında elde edilen başlıklar çerçevesinde oluşturulan mobilya-enstalasyon etkileşim diyagramı kullanılmıştır. Tez çalışması literatür ve analiz çalışmaları kapsamında elde edilen verilerin bir tasarım yaklaşımı çerçevesinde örneklendirilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Çalışmanın ulaştığı sonuç sanatsal bakış açısıyla oluşturulacak mobilya tasarım sürecindeki yenilikçi ve yaratıcı açılımları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a mutual interaction between design and art disciplines. This interaction also plays an important role in furniture design. From past to present, there are many studies where furniture has been transformed into an art object, or an art object has been treated as furniture, and sometimes these boundaries have been mixed. As a result of blurring the boundaries between design and art, interdisciplinary cross-uses of tools and methods used in both fields have revealed different and creative approaches. This study is about examining different approaches that arise with furniture design and art interaction, and revealing new and original ideas in the design process. In order to reach the necessary data, the work is handled within the framework of the installation art, which has a direct interaction with the space and user experience. The aim of the study is to examine the interaction between furniture design and installation art and to determine the place and effect of certain elements specific to the artistic process in the design process. Within the scope of the thesis, the interdisciplinary interaction between furniture design and installation art is handled and analyzed within the framework of determined examples. As an analysis method, the furniture-installation interaction diagram created within the framework of the titles obtained in the literature review was used. The thesis study was concluded by sampling the data obtained through literature and analysis studies within the framework of a design approach. The result of the study reveals the innovative and creative expansions in the furniture design process that will be created from an artistic perspective.