İşbirlikli öğrenme ile zenginleştirilmiş ARCS motivasyon modelinin İngilizce öğrenim motivasyonuna etkisi
The effect of ARCS motivation model enriched by cooperative learning on English learning motivation
- Tez No: 654687
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğrenme motivasyonu, Motivasyonel tasarım modeli, ARCS motivasyon Modeli, İşbirlikli öğrenmeye dayalı tasarım, Üniversite hazırlık öğrencileri, English Learning motivation, Motivational design model, ARCS motivation model, Cooperative learning based design, University preparatory students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce öğrenme motivasyonunu artırmak için işbirlikli öğrenme ile zenginleştirilmiş ARCS Motivasyon Modeli kullanılmıştır. Tasarım tabanlı yaklaşımın kullanıldığı bu çalışmada, İngilizce öğretiminde kullanılan bu modelin İngilizce öğrenme motivasyonuna etkisi incelenmiştir. İngilizce dersine ait eating disorders konusunun öğretimi, bu modele göre tasarlanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul'da bir devlet üniversitesinin hazırlık sınıfında öğrenim görmekte olan ARCS motivasyon modelinin uygulandığı deney grubu (n=23) ve geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu (n=24) ile yürütülmüştür. Öğrenci motivasyonları,“Öğretim Materyalleri Motivasyon Anketi”ile öğrencilerden doldurulması istenen araştırmacı tarafından hazırlanmış Öğrenme Günlükleri kullanılarak ölçülmüştür. Verilerin analizi için İlişkili Örneklemler t- Testi ve İlişkisiz Örneklemler t- Testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubunun Öğretim Materyalleri Motivasyon Ölçeği alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları arasında toplam faktörlerde (dikkat, uygunluk, güven ve doyum) ve birinci faktörde (dikkat ve uygunluk) istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. İçerik analizi sonucunda ise Öğrenme Motivasyonu Teması içerisinde Duygusal ve Sosyal Etki olmak üzere iki temel kategori bazında katılımcılar ARCS Motivasyon modelini etkili bulduklarını ifade etmişlerdir. Bu çalışmadan hareketle, işbirlikli öğrenme ile zenginleştirilmiş ARCS motivasyon modelinin İngilizce öğrenme motivasyonunu arttırdığı söylenebilir. Böylelikle, İngilizce ders kitaplarının bu modele göre hazırlanması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, ARCS Motivation Model enriched with Cooperative Learning was applied to increase the English learning motivation of university prep students. Design-based approach was used in this study and the effect of this model administered in English teaching on English learning motivation was examined. The teaching of the English lesson eating disorders was designed with this model in mind. The research was conducted in a state university in Istanbul,Turkey. The participants were divided as experimental (n=23) and control groups (n=24). ARCS motivation model was utilized in experimental group and traditional teaching model was administered in control group. Students' motivations were measured using "Teaching Material Motivation Questionnaire'' which was adapted to Turkish by Hülya Kutu and Mustafa Sözbilir in 2011 and learning diaries developed by the researcher. For the analysis of the data, Paired Samples t-Test and Independent Samples t- Test were used. In order to acquire qualitative data content analysis was applied. According to the results, there was a statistically significant difference between the experimental and control group's mean scores obtained from Teaching Materials Motivation Scale among the total factors (Attention, Relevance, Confidence and Satisfaction) and the first factor (-Attention and Relevance), in favor of the experimental group. Within the ARCS Motivation theme, the participants stated that they found the ARCS Motivation model effective on the basis of two basic categories: Emotional and Social Impact. Based on this study, it was discovered that ARCS motivation model enriched by cooperative learning increased the motivation for learning English. In this way, English textbooks can be prepared according to this model.