Giresun'da 'Karadeniz gazetesi' (22 Mart-25 Temmuz 1919)
'Karadeniz newspaper' in Giresun (22 Mart-25 Temmuz 1919)
  1. Tez No: 654771
  2. Yazar: ERTUĞRUL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Basın, Giresun, Karadeniz Gazetesi, National Struggle, Press, Giresun, Karadeniz Newspaper
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Karadeniz Gazetesi, Giresun'da Millî Mücadele Dönemi'nde 22 Mart-25 Temmuz 1919 tarihleri arasında yayımlanmış yerel bir gazetedir. İlk olarak 1912 yılında Mehmet Hamdi Bey tarafından çıkarılan gazete Mehmet Hamdi Bey'in Balkan Savaşlarında şehit olması üzerine kapanmıştır. Gazete, 1919 yılında yeniden Mehmet Hamdi Bey'in kardeşi Dr. Ali Naci Bey tarafından yayımlanmaya başlanmıştır. Aynı dönem içerisinde Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti'nin Giresun şubesinin de üyesi olan Dr. Ali Naci Bey Millî Mücadele yanlısı olmuş ve gazetede bu doğrultuda yazılar yayımlamıştır. Erzurum Kongresi'ne Giresun delegesi olarak İbrahim Hamdi ile beraber katılarak Giresun'u temsil etmişlerdir. Toplam 17 sayı olarak çıkarılmış olan gazete, sahibi Dr. Ali Naci Bey tarafından Erzurum Kongresi dönüşü kapatılmıştır. Gazete, sadece yerel konulara değil memleketin genelini ilgilendiren konulara da değinmiş bu konularla ilgili yazılar yayımlamıştır. Memleketin içine düştüğü durum ve bu durumdan kurtuluş reçetelerini halka sunmaya çalışmıştır. Bu çalışmada, gazetenin olaylara yaklaşımı ele alınmış; haberler ve yazılar konulara göre tasnif edilerek dönemin basına yansıyan hadiseleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Karadeniz Newspaper is a local newspaper published in Giresun between 22 March-25 July 1919 during the National Struggle Period. The newspaper firstly published by Mehmet Hamdi Bey in 1912 was closed after Mehmet Hamdi Bey was martyred in the Balkan Wars. The newspaper started to be published again in 1919 by Dr. Ali Naci Bey, brother of Mehmet Hamdi Bey. During the same period, Dr. Ali Naci Bey, who was also a member of the Giresun branch of the Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, became a pro-National Struggle and published articles in this direction in the newspaper. Ali Naci Bey represented Giresun by participating in the Erzurum Congress with İbrahim Hamdi as Giresun delegate. The newspaper, which was published as 17 issues in total, was closed by its owner, Dr. Ali Naci Bey, after the Erzurum Congress. The newspaper touched not only on local issues but also on issues that concern the country in general, and published articles on these issues. The newspaper tried to present the situation the country fell into and the prescriptions of salvation from this situation. In this study, the approach of the newspaper to the events is discussed; The news and articles were classified according to the topics and the events reflected in the press of the period were examined.