Sosyal kimliklerin inşasında sosyal medyanın farklı bölgelerdeki üniversite öğrencileri örnekleminden karşılaştırmalı analizi
Comperetive analysis of social media in the construction of social identities from the example of university students in different regions
- Tez No: 654786
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN OZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kimlik İnşası, Sosyal Kimlik, Sosyal Medya, Sosyal Medya ve Sosyal Kimlik, Identity, Identity Construction, Social Identity, Social Media, Social Media and Social Identity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Kimlik kavramı, sosyal teoride en çok tartışılan kavramlar arasında yer almaktadır. Felsefenin ilk yıllarından beri üzerinde konuşulan bu kavram, antropolojiden sosyal psikolojiye, edebiyattan siyaset bilimine kadar neredeyse bütün disiplinlerin ilgi alanına girmiştir. Kimlik kavramına yönelik erken dönem çalışmalarda, psikolojik bir bakış açısı benimsenmiş ve kimliğin, dış dünyadaki deneyimlerden etkilenmeyen ve durağan bir yapıya sahip olduğuna yönelik değerlendirmeler yapılmıştır. Daha sonraki çalışmalarda ise, kimliğin bireysel ve toplumsal yanlarının olduğu savından hareketle sosyolojik bir bakış açısı geliştirilmiştir. Günümüzde kabul gören anlayışa göre kimlik, bir inşa sürecinin sonucudur ve gerek toplumsal yapıdan gerek sosyal hareketlerden ve gerekse teknolojik gelişmelerden etkilenen bir niteliğe sahiptir. Sosyal Kimlik kuramı da kimliğin toplumsal yönüne dair önermeler geliştiren bir sosyal bilim teorisidir. Kimlik edinme sürecinde aidiyet bilinci, gruplar arası ilişkiler, grup üyeliği ve grup tarafgirliği, önyargı ve ayrımcılık gibi konular üzerine yoğunlaşmıştır. Günümüzün heterojen toplum yapısında, kimlik inşası için en elverişli mecra, sosyal medya platformlarıdır. Özellikle bireysel kimliklerin sergilenmesi ve dönüştürülmesi için kullanıcılara çeşitli olanaklar tanımaktadır. Bu çalışma, bireysel kimliklerin yeniden-inşasında önemli etkileri olan sosyal medyanın, aynı etkiyi sosyal kimlikler üzerinde de gösterip göstermediği sorunsalı üzerinden kurgulanmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin farklı bölgelerindeki üniversitelerde eğitim gören 1439 katılımcı üzerinde bir alan araştırması yapılmış; elde edilen veriler SPSS programında uygun analizlere tabi tutularak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal medyanın, sosyal kimliklerin inşasında ve kurgulanmasında önemli bir değişken olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of identity is among the most discussed concepts in social theory. This concept, which has been talked about since the early years of philosophy, has been of interest to almost all disciplines, from anthropology to social psychology, from literature to political science. In early studies on the concept of identity, a psychological perspective was been made and assessments were made that identity had a static structure that was not affected by the experiences of the outside world. In subsequent studies, a sociological perspective was developed from the argument that identity has individual and social sides. According to the understanding accepted today, identity is the result of a construction process and has a quality that is affected by both social structure, social movements and technological developments. Social Identity theory is also a theory of social science that develops propositions on the social aspect of identity. In the process of obtaining identity, he focused on issues such as awareness of belonging, intergroup relations, group membership and group bias, prejudice and discrimination. In today's heterogeneous society structure, social media platforms are the most convenient medium for identity building. It provides users with a variety of possibilities, especially for the display and conversion of individual identities. Social media has a significant impact on the construction of individual identities. Do social media have the same effect on social identities? This study was done in search of answers to this question. For this purpose, an area survey was conducted on 1439 participants studying at universities in different regions of Turkey. The data obtained were interpreted by subjecting them to appropriate analysis in the SPSS program. As a result of the research, it was found that social media is not an important variable in the construction and editing of social identities.