Türkiye'de girişimci destekleri
Incenvites in Turkey
  1. Tez No: 654794
  2. Yazar: NEZAT BENGÜSU ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOSGEB, Entrepreneur, Incentives and Supports
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülke ekonomisinin kalkınmasında girişimciler önemli paya sahiptir. Girişimciler mevcut pazarların yanında potansiyel pazarların yarattığı boşluğunu doldurmaktadır. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini etkilemektedir. Girişimcilerin ekonomiye yaptığı katkının bilincinde olan devlet girişimcileri desteklemektedir. Ülkemizde girişimcilere destek ve teşviklerde en büyük paya sahip olan KOSGEB'dir. KOSGEB tarafından verilen eğitim ve destekler sayesinde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, nitelikli girişimcilerin arttırılması ve sürdürülebilir işletmelerin oluşturulması hedeflenmektedir. Girişimcilik faaliyetleri insanlık tarihinin ilk yıllarından beri takas yolu ile varlığını sürdürmektedir. Bireyler ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her dönem çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlardır. Zaman içerisinde ihtiyaç ve isteklerin değişmesiyle ticaretin şeklide değişiklik göstermiştir. Bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmasına girişimcilik olarak tanımlanabilir. Girişimcilik günümüzde işsizlik sorununun azalmasına yardımcı olmaktadır. İşsizliğin azaltılması ülkeler için önemlilik arz etmesinden kaynaklı ülke ekonomisinde yer kaplamaktadır. Ülkeler ekonomik politikalarını ve stratejilerini oluştururken girişimciliği göz önüne almaktadırlar. Bundan dolayı ülkeler girişimciler için teşvik ve destek programları gibi birçok destekleme programını girişimcilere sunmaktadır. Verilen destek programları ile potansiyel girişimcilerin ekonomiye katkıda bulunması sağlanmıştır. Çalışmamızda ülkelerin değişen ekonomik ve stratejik planları sonucu girişimcilere verilen teşvik ve destekler incelenmiştir. Yapılan araştırmayla girişimcilere verilen güncel destekler araştırılmıştır. Böylece girişimcilerin ihtiyacı olan destek ve teşviklere kolayca ulaşabilmektedirler. Anahtar Kelime: KOSGEB, Girişimci, Destek ve Teşvikler
Özet (Çeviri)
Entrepreneurs play a significant role in any country's development, filling the gap created by potential markets as well as the current ones. Entrepreneurs influence especially undeveloped and developing countries' economies. Aware of how entrepreneurs may contribute in the country's economy, governments, therefore, offer incentives for entrepreneurs, the primary provider of which is KOSGEB (Small and Medium Enterprises Development Organization of Turkey) in Turkey. KOSGEB, through intensive training and incentives, aims to popularize the entrepreneurship culture, increase the number of qualified entrepreneurs and facilitate establishment of sustainable enterprises. Entrepreneurship has existed since the creation of human beings through exchange. People were involved in various activities to meet their needs in every age. These needs and demands, however, keep changing, which also leads to changes in manners of exchange. These activities involving human beings seeking to meet their vital demands are called 'entrepreneurship', which helps reduce unemployment today. Unemployment is directly linked to country economy, since it is of utmost importance to every country to keep it under control. Countries take entrepreneurship into consideration when it comes to determining their economic policies and strategies - they, therefore, offer entrepreneurs many support programs, including incentives. These programs have so far made it possible to take advantage of potential economic contributions offered by potential entrepreneurs. Our study addresses incentives and supports offered to entrepreneurs as a result of the changing economic and strategic plans of countries. The study lists current incentives available to entrepreneurs to have a clearer view of the incentives and supports entrepreneurs seek.