Sulhi Dölek'in roman ve öykülerinin yapı ve içerik bağlamında incelenmesi
Analyzing of Sulhi Dölek's novels and stories in the context of structure and content
  1. Tez No: 655077
  2. Yazar: RUKEN ÇAKAN EVCEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sulhi Dölek, Roman, Öykü, Biçim ve Tema, Mizah, Sulhi Dölek, Novel, Story, Form and Theme, Humor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Sulhi Dölek'in roman ve kitaplarda toplanmış öyküleri yapı ve içerik bağlamında incelenerek, eserlerinin hem biçimsel hem tematik ortak unsurları tespit edilecektir. İncelemede belirgin bir şekilde ön plana çıkan ortak biçim unsurlarına ve temalara yer verilmiştir. Bu biçim ve temalar ilk olarak kavramsal boyutları ile ele alınmıştır. Verilen bilgiler ışığında yazarın eserlerinden örnekler ile eşleştirilerek irdelenmiştir. Çalışma, giriş ve sonuç kısımları dışında dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın ilk romanı Korugan ile edebiyat hayatına başladığı yıllardaki ülkenin siyasal ve toplumsal görünümüne yer verilmiştir. Sonrasında o dönemin edebiyat dünyasından ve özellikle roman anlayışından bahsedilmiştir. Birinci bölümde çocukluktan vefatına kadar tüm hayatı ele alınmış, sonrasında sanatı hakkında özellikle edebiyatla ilgili hem kendi görüşleri hem de yazarın edebi kimliği ile ilgili araştırmacıların görüşleri ortaya konmuştur. İkinci bölümde çalışmaya dâhil edilen eserlerinin genel hatlarıyla tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde eserlerinin en belirgin temaları başlıklar hâlinde belirlenmiş ve eserlerde üstlendikleri fonksiyon ve ağırlıklarına dikkat çekilmiştir. Dördüncü bölümde ise aynı yöntem izlenerek ortak biçim unsurları tespit edilmiş, bu unsurların eserdeki işlevleri ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde eldeki tüm veriler ışığında Dölek'in edebi kimliği üzerinden Türk edebiyatı içindeki özgün yeri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Sulhi Dölek's novels and stories collected in books will be examined in the context of structure and content, and both formal and thematic common elements of his works will be determined. Common form elements and themes that stand out prominently in the study are included. These forms and themes are first discussed with their conceptual dimensions. In the light of the information given, it was examined by matching them with examples from the author's works. This study consists of four parts except the introduction and conclusion parts. In the introduction part, the political and social view of the country was given in the years when the author started his literary life with his first novel, Korugan. Afterwards, the literary world of that period and especially novel understanding were mentioned. In the first part, his whole life from childhood to his death was discussed and then both his own views about his art, especially literature and the views of the researchers about the literary identity of the author were put forward. In the second part, his works included in this study were introduced in general terms. In the third chapter, the most prominent themes of his works were determined under titles and attention was drawn to the functions and stress they assumed in the works. In the fourth chapter, following the same method, common form elements are determined and the functions of these elements in the work are revealed. In the conclusion part, Dölek's unique place in Turkish literature was determined through his literary identity in the light of all the argument.