Ledün-Nȃme [inceleme- metin (1b-57a varakları arası)- dizin- tıpkıbasım]
Ledün-Nȃme [Analysis- text (1b-57a between pages)- index- facsimile]
  1. Tez No: 655076
  2. Yazar: ÖZGE KESİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÖLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Hızır, Ledün-nâme, Old Anatolian Turkish, Hizir, Ledun-name
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 560
Özet
Eski Anadolu Türkçesi, 13 ve 15. yüzyıllar arasında Azerbaycan, Anadolu, Suriye, Irak ve Balkanları kapsayan geniş bir bölgede Oğuz-Türkmen lehçesi temelinde oluşmuş, Türk yazı dilinin Klasik Osmanlı Türkçesinin başlangıcına kadar uzanan dönemidir. Oğuz-Türkmen lehçesi, ilk defa sistemli olarak bir yazı diline bu dönemde dönüşmüştür. Bu sebeple Eski Anadolu Türkçesinin Türk dili tarihinde kendine özgü bir yeri vardır. Dönem; edebî şahsiyetlere, mutasavvıflara ve onların bıraktığı zengin eserlere sahiplik etmiştir. Bu dönemde meydana gelmiş her eser Türkçenin temelini oluşturması ve Türkiye Türkçesinin kuruluş aşamalarının incelenmesi bakımından oldukça önem taşımaktadır. Bu eserlerin konularından biri olan tasavvuf, çoğu eserdeki varlığıyla dönem içinde kendisine duyulan ilgiyi bizlere gösterir. Tasavvufi eserleri ile her edebî şahsiyet, hem eserleri hem benimsedikleri yolları ile her mutasavvıf, gelecek nesle değerli bir anlayış mirası bırakmıştır. İncelediğimiz eser ve daha nicesi bu mirası bu günlere taşımamıza vesile olmuştur. Bu çalışmada; Millî Kütüphane'de 06 Hk 196 arşiv numarasıyla kayıtlı, telif tarihi 910 (1504) olan ve Murâdî tarafından yazılan Ledün-nâme adlı eserin 1b-57a aralığı ele alınmıştır. Çalışmamız Giriş kısmından sonra İnceleme, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım'dan oluşmaktadır. Giriş kısmında tasavvufa, ledün ilmine ve esere dair bilgilere değinilmiş, İncelemede eserin yazım, ses ve şekil bilgisi özellikleri üzerinde durulmuş, Metin bölümünde Berlin Eyalet Kütüphanesi Türkçe Yazmaları Koleksiyonu'nda bulunan Or. Oct. 2256 arşiv numarasıyla kayıtlı, telif tarihi 1274 (1857) olan ve Muhammed Mecdî tarafından kopya edilen nüsha ile karşılaştırma yapılmıştır. Devamında metnin gramatikal dizini oluşturulmuştur. Çalışma süresince faydalanılan kaynaklara Kaynakça başlığı altında yer verilmiştir. Tıpkıbasım bölümünde yazmanın tıpkıbasımı eklenmiş ve çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish is formed based on the Oghuz-Turkmen dialect in an area covering Azerbaijan, Anatolia, Syria, Iraq and the Balkans between the 13th and 15th centuries and is the period of Turkish written language extending to the beginning of Classical Ottoman Turkish. The Oghuz-Turkmen dialect became a written language systematically for the first time in this period. Therefore, Old Anatolian Turkish has a distinctive place in the history of Turkish Language. The period hosted literary figures, mystics and comprehensive works left thereby. Each work from this period is of great importance as it provides a basis for Turkish and in terms of investigation of the foundation phases of Turkish spoken in Turkey. Mysticism, which is one of the topics in these works, shows us the attraction paid with its existence in many works. Each literary figure with its sufistic works and each mystic with its works and the means adopted left a legacy of valuable understanding to future generations. The work we have investigated and many more contributed to our bringing this legacy to today. In this study, 1b-57a interval of the work called Ledun-name registered in the National Library under archive number 06 Hk 196 and written by Muradi was addressed. The copyright date of the work was 910 (1504). Our study consisted of Review, Text, Index and Facsimile sections after the Introduction part. Information related to mysticism, the innate science and the work were discussed in the Introduction part. Literary, phonetical and morphological properties of the work were examined in the Review part. A comparison was made with the copy copied by Muhammed Mecdi available in Berlin State Library Turkish Manuscripts Collection registered under archive number Or. Oct. 2256 with the copyright date 1274 (1857) in the Text part. Grammatical index of the text was formed after that. Sources used throughout the study were presented under the heading References. A facsimile of the manuscript was included and the study was concluded in the Facsimile section.