Hashimoto tiroiditi olan çocuklarda böbrek fonksiyonlarının etkilenimi
Effects of hashimoto thyroiditis on renal functions in children
  1. Tez No: 655133
  2. Yazar: EDA TÜFEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET KIŞLAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, böbrek fonksiyon testleri, kreatinin, glomeruler filtrasyon hızı, Hashimoto's thyroiditis, renal functions, creatinine, glomeruler filtration rate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Tiroid fonksiyon bozukluklarının böbrek fonksiyon testleri üzerinde etkisi olduğu erişkinlerde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu konuda çocuklarda yapılan çalışmalar ise çok kısıtlıdır. Çalışmamızda Hashimoto tiroiditinin ve yol açtığı tiroiddisfonksiyonunun çocukluklarda böbrek fonksiyonlarını bozacak etki yapıp yapmadığı araştırılmıştır. Amaç: ÇocuklardaHashimoto tiroiditinin ve yol açtığı tiroid hormon bozukluklarının böbrek fonksiyonları üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ocak 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'ne başvuran 18 yaş altı Hashimoto tiroiditi olan hastalar ve aynı yaş grubundaki sağlam çocukların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Obezitesi veya eşlik eden kronik hastalığı olan hastalar, Hashimoto tiroiditi veya başka bir nedenle ilaçkullananlardahil edilmedi. Sağlam grupta bu kriterlere ek olarak anti TPO ve/veya anti Tg'si pozitif olan veya tiroid ultrasonunda patoloji görülen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların dosyalarından demografik verileri, antropometrik ölçümleri,TSH, sT4, anti TPO, varsa anti Tg, üre, kreatinin, Schwartz formülüne göre hesaplanmış eGFRve tiroid USG sonuçları kaydedildi.Gruplar böbrek fonksiyon testleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular:Hashimoto tiroiditli 91 olgunun %83,5'i (n=76) kız, %16,5'i (n=15) erkekti ve yaş ortalaması 13,1±3,3 yıl idi. Kontrol grubundaki 85 olgunun %69,4'ü (n=59) kız, %30,5'i (n=26) erkekti ve yaş ortalamaları 11,9±3,8 yıl idi. Hashimoto tiroiditli olgular ile sağlam grup arasında böbrek fonksiyonları açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hastalar kendi içinde aşikar hipotiroidi, subklinik hipotiroidi, ötiroidi ve hipertiroidi olarak 4 grupta incelendiğinde böbrek fonksiyonları açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hasta grup anti TPO için 1300 sınır alınarak 2 grupta incelendiğinde de üre, kreatinin ve eGFR açısından fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç:Çocuklarda böbrek fonksiyonları, Hashimoto tiroiditi ve neden olduğu tiroid disfonksiyonundan etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Studies in adults have shown that thyroid dysfunction has an effect on kidney function tests. But studies on this subject in children are very limited. In our study, it was investigated whether Hashimoto's thyroiditis and the thyroid dysfunctions caused by it cause impairment of kidney functions in childhood. Objective: It was aimed to investigate the effects of Hashimoto's thyroiditis and its induced thyroid hormone disorders on renal functions in children. Method:The files of patients with Hashimoto thyroiditis under the age of 18 who applied to our hospital's Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic between January 2018 and January 2019, and healthy children in the same age group were retrospectively reviewed.Children with obesity or concomitant chronic diseases, those receiving treatment for Hashimoto thyroiditis, and patients using medication for any other reason were not included in the study.In addition to these criteria in the healthy group, patients with positive anti TPO and/or anti Tg or abnormal thyroid ultrasound were not included in the study.Demographic data, anthropometric measurements, TSH, fT4, anti TPO, anti Tg, urea, creatinine, eGFR calculated according to the Schwartz formula and thyroid USG results were recorded from the patients' files.Groups were compared in terms of kidney function tests. Results:Among the participants, 83.5% (n = 76) were female, 16.5% (n = 15) were malein HT group and %69,4'ü (n=59) were female and %30,5'i (n=26) were male in control group. Meanage was 13.1 ± 3.3 in HT and 11,9±3,8was in control group.There was no significant difference in renal functions between the patients with Hashimoto thyroiditis and the healthy group (p> 0.05).When the patients were examined in 4 groups as overt hypothyroidism, subclinical hypothyroidism, euthyroidism and hyperthyroidism, no significant difference was found in terms of renal functions (p> 0.05).Also no difference was found in terms of urea, creatinine and eGFR when the patient group was examined in 2 groups with a limit of 1300 for anti TPO. (p> 0.05). Conclusion: Kidney functions in children are not affected by Hashimoto's thyroiditis and the thyroid dysfunction it causes.