2000-2017 yılları arasında SBÜ Ankara SUAM Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde tedavi edilen nöral tüp kapanma defekti olan hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of 250 patients diagnosed with ntd at newborn period who were hospitalised in University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital in years between 2000-2017
  1. Tez No: 655132
  2. Yazar: MUSA ONUR ÖZBAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nöral tüp defekti, meningomyelosel, meningosel, hidrosefali, folik asit, Neural tube defect, meningomyelocele, meningocele, hydrocephaus, folic acid
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Nöral tüp kapanma defektleri ( NTD ), yenidoğan döneminde kraniyal ve spinal bölgeyi içine alan ve en sık saptanan doğumsal anomalilerden birisidir. Nöral tüp erken dönemde kapanmadığı zaman anensefali ve ensefalosel gelişirken, geç dönemde kapanmadığı zaman ise myelomeningosel ( MMC ), meningosel, miyeloşizis, spina bifida okülta, siringomiyeli, dermal sinüs ve gergin spinal kord sendromu gelişmektedir. NTD, defektin olduğu seviyeye bağlı olarak da mortalite ve nörolojik disfonksiyon ile menenjit gibi morbid durumlara neden olabilir. Etyoloji ise genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişkendir. Bu çalışmanın amacı nöral tüp defektlerinin ciddi mortalite ve morbidite sebebi olduğunun bilinmesini sağlamak, NTD'ye eşlik edebilen ek hastalıkları da saptamak, hastaların yönetiminde dikkat edilmesi gereken durumları ortaya çıkarmak ve önlenebilir etyolojik faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 2000-2017 yılları arasında SBÜ Ankara SUAM Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde takip ve tedavi edilmiş ilk 28 günlük yenidoğan yaş grubunda nöral tüp kapanma defekti olan 250 hasta NTD'nin mortalitesi, morbiditesi, eşlik eden hastalıklar, anomaliler ve etyolojileri açısından retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Tedavi edilen 250 hastanın 110'u (%44) kız, 140'ı (%56) erkekti. NTD olan hastaların 190'ında (%76) MMC saptanmıştır. Bu hastaların 100'ü (%52.6) erkek hastayken, 90'ı (%47.4) kız hastadır. NTD saptanan hastaların 163'ünde (%65.2) ilk 28 günlük yenidoğan döneminde hidrosefali saptanmıştır. Hidrosefali saptanan hastaların 124'üne (%76) V/P şant takılmıştır. Bu oran NTD saptanan 250 hastanın % 49.6'sına denk gelmektedir. Hastaların nörolojik muayeneleri değerlendirildiğinde 250 hastanın 130'u (%52) paraplejik, 80'i(%32) paraparezik olarak değerlendirilmiştir. Kliniğimizde ilk 28 günlük dönemde takiplerde kaybedilen hasta olmamıştır. 250 hastanın 14'üne (%5.6) takiplerinde menenjit tanısı konulmuştur. Menenjit tanısı, alınan BOS örneklerinde ilgili mikrooganizma kültür sonuçlarında üretilerek konulmuştur. Sonuç: NTD sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde ciddi morbiditesi olan önlenebilir bir durumdur. Hastaların büyük çoğunluğu ilerleyen dönemlerde hayatlarını tek başına sürdüremeyen ve birisine bağımlı bireyler olarak yaşamlarına devam etmektedirler. Bu durum toplumda hasta ve hasta yakınlarını da psikososyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilemektedir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda NTD'ye ek olarak gelişebilecek hastalıklar ve gelişebilecek olası komplikasyonlar sonucunda ise NTD, ciddi anlamda mortal seyredebilen bir durum haline gelmektedir. Bu sebeple NTD'nin önlenebilir sebepleri ortaya konulup, anne adayları gebelik öncesi ve gebelik sürecinde yeteri kadar bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
“ Retrospective Analysis of 250 Patients Diagnosed With NTD At Newborn Period Who Were Hospitalised in University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital in Years Between 2000-2017 ”Aim: Neural tube defects (NTD) are one of the most congenital anomalies including cranial and spinal region in the neonatal period. Anencephaly and encephalocele occur when neural tube is not closed in early period. However myelomeningocele, meningocele, spina bifida occulta, tethered cord, myelochisis, syringomyleia and dermal sinüs ocur when neural tube is not closed in late period. Mortality and morbidity as neurological dysfunction and meningitis may be a result of NTD depending on the level of the defect. Etiology is variable due to genetic and environmental factors. In this study, we aim to detect the disseases accompanying with NTD and to put forth the management of the dissease and avoidable factors of NTD. Material and Methods: We retrospectively reviewed 250 patients diagnosed with NTD at newborn period who Were hospitalised in University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital in years between 2000-2017. We reviewed etiology, mortality, morbidity of NTD and congenital anomalies accompanying with NTD. Results: Of 250 patients, 110 (44%) were female and 140 (56%) were male. Myelomeningocele (MMC) is the most common congenital abnormality among the NTD. There were 190 patients (76%) diagnosed with MMC. Of 190 patients, 100 (52.6%) were male, 90 (47.4%) were female. Hydrocephalus was the most common congenital abnormality accompanying with NTD. There were 163 patients (65.2%) who had hydrocephalus at the newborn period. Of 163 patients, 124 patients (76%) were undergone V/P shunt surgery due to hydrocephalus. Of 250 patients, 130 patients (52%) had paraplegia and 80 patients (32%) had paraparesis. We had no mortality during the newborn periad in the first 28 days. Of 250 patients, 14 patients (5.6%) were diagnosed with meningitis which microorganisms isolated from cerebro-spinal fluid (CSF) samples. Conclusion: NTDs are an important, preventable cause of morbidity and mortality worldwide. Most of the patients are dependent individuals lifetime. This situation has a deep impact over the patients and their families physcosocially and economically. We have to discuss the preventable causes of NTD and inform the women in the preconcepiton period about prevantable causes of NTD, especially nutrition facts.