Ratlarda sisplatin kemoterapisinin testis dokusu üzerine toksisitesini önlemede tadalafil ve N-asetil sistein moleküllerinin koruyucu etkilerinin araştırılması
Protective effect in tadalafil and N-acetylcystein therapy on cisplatin-induced testicular toxicity in rats
- Tez No: 655147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, N-Asetil Sistein, Rat, Sisplatin, Tadalafil, Testis, Apoptosis, Cisplatin, N-acetylcysteine, Rat, Tadalafil, Testis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Sisplatin (cis-diamminedichloroplatinum-II) günümüzde solid kanser tedavisinde en sık kullanılan kemoterapatik ajanlardan biridir. Sisplatin kanser hücreleri üzerinde etki gösterirken aynı zamanda testis, böbrek, gastrointestinal trakt, karaciğer, kalp, kan elemanları ve kulak gibi normal dokuları da etkilemektedir ve bu dokularda yaptığı hasarın önlenmesi merakla araştırma konusu olmuştur. Biz de tadalafil ve N-Asetil Sistein (NAS) moleküllerini, sisplatinin rat testisinde oluşturduğu hasarı önleyip önlemediğini araştırmak istedik ve deneysel bir çalışma dizayn ettik. Gereç ve Yöntem: 40 adet Wistar-Albino rat 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubu, sisplatin grubu, sisplatin+tadalafil grubu, sisplatin+NAS grubu, sisplatin+tadalafil+NAS grubu oluşturuldu. Çalışma sonunda vücut ve testis ağırlıkları, testis hacimleri, kan testosteron düzeyleri, testis doku MDA, histopatolojik özellikleri, testis Cosentino ve Johnsen skorları gruplar arasında karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Sisplatin verilen ratlarda kan testosteron seviyesinde düşme, testis dokusunda belirgin dejenerasyon ve apoptoz görülmekte, doku MDA seviyesinde yükselme izlenmektedir. Gruplar arasında vücut ağırlıkları ve testis ağırlıkları ve Johnsen skorları açısından istatistiksel fark saptanmadı. Tadalafil ve NAS kullanımının apoptotik indeksi etkilediği, bu gruplarda apoptotik indeks ve Cosentino skorlarının düştüğü görüldü. Bu düşüşün en fazla sisplatin+tadalafil+NAS kombinasyon grubunda olduğu izlendi. Sisplatin tedavisinin kan testosteron seviyesini düşürdüğü, tadalafil verildiği zaman kan testosteron seviyesini korunduğu, NAS tedavisinin ve kombinasyon tedavisinin kan testosteron seviyesi üzerinde etkili olmadığı görüldü. Sonuç: Sisplatin kemoterapisi vücutta tüm normal dokular gibi testis dokusunu da etkilemektedir. Sisplatinin oluşturduğu histopatolojik değişikliklerin tadalafil+NAS kombinasyon tedavisi ile engellenebildiği, doku ağırlığı birim başına kan testosteron seviyesindeki düşüklüğün önlenebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Cisplatin (cis-diamminedichloroplatinum-II) is one of the most commonly used chemotherapeutic agent in the treatment of solid cancer today. While cisplatin acts on cancer cells, it also affects normal tissues such as testis, kidney, gastrointestinal tract, liver, heart, blood elements and ear. The prevention of damage to these tissues has been a subject of research with interest. We wanted to investigate whether tadalafil and N-acetyl cysteine (NAC) molecules prevent the damage caused by cisplatin in rat testicles and designed an experimental study. Materials and Methods: 40 Wistar-Albino rats divided into 5 groups. Control group, cisplatin group, cisplatin+tadalafil group, cisplatin+NAC group, cisplatin+tadalafil+NAC group was created. At the end of the study, body and testicular weights, testicular volumes, blood testosterone levels, testicular tissue MDA, histopathological characteristics, testicular Cosentino and Johnsen scores were compared and evaluated between the groups. Results: In rats given cisplatin: decrease in blood testosterone levels, significant degeneration and apoptosis in testicular tissue and an increase in tissue MDA levels were seen. There was no significant difference between the groups in terms of body weights, testis wieghts and Johnsen scores. It was observed that the use of tadalafil and NAC affected the apoptotic index and Cosentino scores were decreased in these groups. And also it was observed that this decrease was the most in cisplatin+tadalafil+NAC combination group. It was seen that cisplatin treatment decreased the blood testosterone levels and when tadalafil given blood testosteron levels were maintained and NAC treatment and combination therapy did not affect blood testosterone levels. Conclusion: Cisplatin chemotherapy affects the testicular tissue like all normal tissues in the body. It has been observed that histopathological changes and the decrease in blood testosterone level per unit weight caused by cisplatin can be prevented by tadalafil+NAC combination therapy.