Şizofreni hastaları ve sağlıklı kontrol gruplarında NGAL, TNFα ve NLO seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of NGAL, TNF-α and NLO levels in patients with schizophrenia and healthy control groups
  1. Tez No: 655146
  2. Yazar: ATİKE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TUNCER OKAY, DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: NGAL, TNF-α, NLO, biyobelirteç, şizofreni, NGAL, schizophrenia, TNF-α, NLR, biomarker
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada, şizofreni hastalarında NGAL ve TNF-α plazma seviyelerinin sağlıklı kişilerden farklı olup olmadığı, tedavi ile bu değerlerin değişip değişmediği, bu değerler ile hastaların klinik özellikleri ve semptomlarının şiddeti arasında ilişki olup olmadığı ve NGAL'ın şizofreni tanı ve tedavisini izlemede kullanılabilecek bir biyobelirteç olup olamayacağının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne yatırılan, DSM-5 kriterlerine göre 'Şizofreni' tanısı konan 64 hasta ile 55 sağlıklı kontrol alındı. Antipsikotik tedavi başlanan 64 hastanın 39'u tedavinin 30-60 ncı günleri arasında tekrar değerlendirildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik bilgi formu verildi; plazma lökosit, TNF-α ve NGAL değerleri ölçüldü. Şizofreni grubuna, yatışında Pozitif ve Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PANSS) ve Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (BPRS) uygulandı. Takip değerlendirmesinde PANSS uygulandı ve plazma lökosit, TNF-α ve NGAL değerleri yeniden ölçüldü. Bulgular: Çalışmamız sonucunda, alevlenme ile hastaneye yatmış şizofreni hastalarının NGAL seviyelerinin antipsikotik tedavi sonrasında anlamlı olarak düştüğü saptandı. Şizofreni ve sağlık kontrol grubunu arasında NGAL düzeyleri arasında ise anlamlı ilişki saptanmadı. Şizofreni ve sağlıklı kontrol grubunun TNF-α düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı, yatış ve takip dönemleri arasında da TNF-α değerlerinde anlamlı değişiklik saptanmadı. NLO değerinin şizofreni grubunda istatistiksel olarak daha yüksek olduğu; antipsikotik tedavi ile düzeyinin anlamlı değişmediği saptandı. NGAL, TNF-α ve NLO düzeyleri ile PANSS skorları arasında korelasyon olmadığı görüldü. Sonuç: Psikiyatrik hastalıklarda, özellikle şizofrenide immün ve inflamatuar belirteçlerde sağlıklı popülasyona göre değişiklikler olabilmektedir. Alevlenme ile hastaneye yatırılan şizofreni hastalarında, antipsikotik tedavi NGAL düzeylerinde düşme görülmüştür. NGAL'in şizofrenideki psikopatoloji ve antipsikotik tedavi ile ilişkili olabileceği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to determine that if there is any difference in plasma levels of NGAL, TNF-α and NLR (neutrophil to lymphocyte ratio) in the group of patients with schizophrenia and healthy volunteers, if these values are changed by medical treatment, if there is any relation between these values and the severity of the symptoms of patients with schizophrenia and if NGAL can be used as a bio-marker in the diagnosis and follow-up of the schizophrenia. Methods: 64 patients who were hospitalized in the Psychiatry Clinic of the SBU Ankara City Hospital and were diagnosed with schizophrenia according to the DSM- 5 criteria, 55 healthy volunteers were taken into the study. A sociodemographic information form was given to all participants; plasma leukocyte, TNF-α and NGAL values were measured. Positive and Negative Symptoms Rating Scale (PANSS) and Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) were applied to the schizophrenia group on admission. PANSS was applied to 39 patients who were evaluated for follow-up and plasma leukocyte, TNF-α and NGAL values were measured again. Results: As a result of our study, it was found that NGAL levels decreased significantly after antipsychotic treatment of schizophrenia patients hospitalized with exacerbation. There was no significant correlation between NGAL levels between schizophrenia and health control group. There was no statistically significant relationship between the TNF-α levels of schizophrenia and the healthy control group, and there was no significant change in TNF-α values between the admission and follow-up periods. The NLR value was statistically higher in the schizophrenia group; it was found that the level did not change significantly with antipsychotic treatment. There was no correlation between NGAL, TNF-α , NLR levels and PANSS total scores and sub-scores. Conclusion: In psychiatric diseases, especially schizophrenia, there may be changes in immune and inflammatory markers compared to the healthy population. After treatment, NGAL levels of the patients at follow-up were reduced compared to the levels at their admission. It can be thought that NGAL may be related to psychopathology in schizophrenia and antipsychotic treatment.