Varikoseli olan hastalarda nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/ lenfosit oranı (PLR), monosit/eozinofil oranı (MER) gibi inflamatuar belirteçlerin varikoselektomi sonrası spermiogram parametrelerinin değişimine etkisini öngörme
Effects of inflammatory markers such as neutrophyl / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte ratio, monocyte / eosinophyl ratio in patients with varicocele to predict improvement in spermiogram parameters after varicocelectomy
- Tez No: 655148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH HIZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Varikosel, NLR, PLR, MER, inflamasyon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Varikoselektomi ameliyatı yapılan hastalarda postoperatif spermiogram parametrelerindeki değişiklikleri pre ve post-operatif alınan enflamatuar prediktif belirteçlerle önceden saptayabilme. Yöntem ve Gereçler: Kliniğimizde mikroskobik varikoselektomi yapılan ve çalışma kriterlerine uyan 25 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ameliyattan hemen önce ve yirmi (20) gün sonra hemogram, 6 ay sonra da spermiogram değerlerine bakıldı. Ameliyat sonrası Total Motil Sperm Sayısı (TMS)'nda > %50 iyileşme olan hastalar iyileşen hasta grubuna, %50 nin altında iyileşme olan hastalar ise iyileşme olmayan hasta grubuna alınarak 2 grup oluşturuldu. Ameliyattan önceki nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve monosit/eozinofil oranları (MER) ile bu değerlerin hesaplanmasında kullanılan nötrofil, lenfosit, platelet, monosit, eozinofil değerleri ameliyat öncesi ve sonrası iyileşen ve iyileşmeyen gruba göre ayrı ayrı istatistiki olarak değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat sonrası NLR de istatistiki olarak anlamlı bir düşüş olan hastalarda TMS'nda iyileşme olduğu görülmüştür (p=0,009). Değerlendirmeler sonucunda NLR değişimi için elde edilen cut-off noktası %1.06 ve üzeri olarak saptanmıştır. PLR ve MER parametreleri ise TMS'nın iyileşmesini öngörmede istatistiki olarak anlamlı değildir. NLR, PLR, MER belirteçlerinin hesaplanmasında kullanılan nötrofil, lenfosit, platelet, monosit, eozinofil değerleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise; ameliyat sonrasında TMS'nda iyileşme olan hastalarda ameliyat öncesi nötrofil ve monosit sayıları daha yüksek bulundu ve bu parametreler için cut-off değerleri sırasıyla 3.77 ve 0,47 olarak tespit edildi. Çalışmamızda lenfosit, eozinofil ve trombosit değerleri için yapılan ayrı ayrı istatistiki çalışmada herhangi bir anlamlı istatistiki sonuca ulaşamadık. Sonuç: NLR, nötrofil veya monosit değerlerinin ameliyat öncesi ve sonrası sonuçları TMS'nda iyileşmeyi öngörmede bir belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In this study, we aimed to predict the changes in postoperative spermiogram parameters in patients who underwent varicocelectomy by using pre- and post-operative hemogram parameters and inflammatory blood markers. Materials and method: 25 patients who underwent microscopic varicocelectomy in our clinic and met the study criteria were included in the study. Hemogram parameters were measured just before and twenty (20) days after the surgery, and spermiogram parameters were measured 6 months after the surgery. The patients seperated into two groups. Patients with >50% improvement in postoperative Total Motile Sperm Count (TMS) were included in the recovered patients group, and patients with less than 50% improvement were included in the non-recovered patients group. Neutrophil / lymphocyte ratio (NLR), platelet / lymphocyte ratio (PLR), monocyte / eosinophil ratio (MER), and blood counts such as neutrophil, lymphocyte, platelet, monocyte, eosinophil were compared in groups, also were compared before and after surgery, separately.