Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda paracetemol, metamizol ve soğuk uygulamanın ateş düşürme üzerine etkilerinin karşılaştırlması
Comparison of the effects of paracetamol, metamizol and external cooling on the fever reduction in intensive care unit patients
- Tez No: 655268
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ateş, yoğun bakım ünitesi, parasetamol, metamizol, soğuk uygulama, fever, intensive care unit, paracetamol, metamizol, external cooling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Ateş hastanede yatan hastalarda sık görülen bir klinik bulgudur. Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan hastaların %90'da ateş görülmektedir ve artmış morbidite ve mortalite ile ilişkili olabilir. Ateş düşürücü tedaviler, sıcaklığı düşürmede etkilidir, ancak önemli yan etkileri olabilir. Biz bu çalışmada, YBÜ hastalarında ateşin tedavisinde sıklıkla kullanılan parasetamol, metamizol ve soğuk uygulamanın ateş düşürücü etkinliklerini karşılaştırdık, aynı zamanda bu yöntemlerin hemodinami üzerine etkilerini ve yan etkilerinin değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın tasarımı: Gaziantep Üniversitesi hastanesi Anestezioloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde retrospektif çalışma. Hasta popülasyonu: Ateşli epizodu (>38.3°C) olan 500 hastayı inceledik: 167'ne parasetamol, 167'ne metamizol ve 166'na soğuk uygulama uygulandı. Başlangıçta ve ilacın infüzyonundan 30, 60 ve 120 dakika sonra vücut ısısı, sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı, kalp hızı, oksijen satürasyonu ve diürez belirlendi. Bulgular: Hasta özellikleri, bazal sıcaklık ve hemodinamik parametreler tüm gruplarda benzerdi. Her 3 grupta anlamlı derecede ateş düşüşü vardı (p=0.001). Bu grupları karşılaştırdığımızda, metamizol alan hastaların parasetamol ve soğuk uygulama gruplarına göre daha fazla sıcaklık düşmesi olduğunu saptadık (p=0.001). 120 dakika sonra ortalama arteriyel basınç düşmesi parasetamol ile 3.99 ± 8.95 mmHg, metamizol ile 4.54 ± 8.60 mmHg ve soğuk uygulama ile 2.79 ± 10.45 mmHg idi (p = 0.001). Sonuç: Metamizol, test edilen dozlarda en etkili antipiretik ajandı. Her üç yöntem de ortalama arteriyel basıncı düşürdü. Bu nedenle, kritik hastalarda tedavi planlanırken ateş düşürücü tedavinin yararları ve riskleri dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fever is a common clinical finding in hospitalized patients. Fever is observed in 90% of patients in the intensive care unit (ICU) and may be associated with increased morbidity and mortality. Antipyretic treatments are effective in lowering the temperature, but may have significant side effects. In this study, we compared the antipyretic effects of paracetamol, metamizol and external cooling, which are frequently used for treatment of fever in ICU patients, and also evaluated the effects and side effects of these methods on hemodynamics. Material and Method: Design of study: Retrospective study in Anesthesiology and Reanimation ICU of Gaziantep University hospital. Patient population: We studied 500 patients who had a febrile episode (>38.3°C): 167 received paracetamol, 167 metamizol and 166 external cooling. Body temperature, systolic, diastolic and mean arterial pressure, heart rate, oxygen saturation and diuresis of the patients were determined at baseline and at 30, 60 and 120 minutes after infusion of the drugs. Results: Patient characteristics, baseline temperature and hemodynamics were similar in all the groups. There was a significant decrease in fever in all 3 groups (p=0.001). When we compared these groups, we found that patients who recieved metamizol had a higher temperature decrease than paracetamol and external cooling groups (p=0.001). After 120 minutes, the mean decrease in mean arterial pressure was 3.99 ± 8.95 mmHg with paracetamol, 4.54 ± 8.60 mmHg with metamizol, and 2.79 ± 10.45 mmHg with external cooling (p = 0.001). Conclusion: Metamizol was the most effective antipyretic agent at the doses tested. All three methods reduced mean arterial pressure. Therefore, the benefits and risks of antipyretic treatment should be taken into account when planning treatment in critically ill patients.