Spinal anestezi öncesi ultrasonla belirlenen vena cava inferior kollapsibilite indeksinin spinal anestezi sonrası oluşabilecek hemodinamik değişiklikleri tahmin etmedeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of vena cava inferior collapsibility index determined by ultrasound before spinal anesthesia in predicting hemodynamic changes after spinal anesthesia
- Tez No: 655307
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Vena Kava İnferior Kollapsibilite İndeksi, Spinal Anestezi, Hipotansiyon, Hemodinamik Değişiklikler, Inferior Vena Cava Collapsibility Index, Spinal Anesthesia, Hypotension, Hemodynamic Changes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Spinal anestezi öncesi ultrasonla belirlenen vena cava inferior kollapsibilite indeksinin spinal anestezi sonrası oluşabilecek hemodinamik değişiklikleri tahmin etmedeki rolünün değerlendirilmesi Amaç: Spinal anestezi altında operasyon planlanan hastaların preoperatif vena kava inferior kollapsibilite indeksi değerini hesaplayarak bu değerin hipotansiyon oluşumunu tahmin etmedeki etkinliğini araştırmayı amaçladık Materyal-Metod: 2018 Kasım- 2020 Ocak tarihleri arasında, Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde, ortopedik cerrahiye girecek, kriterlere uyan hastalar, çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri ve vena kava inferior inspiryum ve ekspiryum sonu çap değerleri kaydedildi. Bu değerlere göre IVC-CI değerleri hesaplandı. Hastalar IVC-CI oranları % 40'ın üzeri (Grup 1) ve %40'ın altı (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Ameliyat odasına alınan hastanın, spinal anestezi uygulaması gerçekleştikten hemen sonra, 5 dk'lık aralıklarla, 30.dk'ya kadar sistolik, diyastolik kan basınçları, ortalama arteryal kan basınçları ve kalp hızı noninvaziv olarak ölçüldü. İşlem uygulandıktan sonra blok seviyesi pinprick testiyle hesaplandı. Vaka esnasında gelişen komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Grup 1 hastalarda sistolik kan basıncı düşmesi 0, 5, 10, 15, 20, 25 ve 30. dk'da, diyastolik kan basıncında 15. dk, ortalama arteryal basınçta 15 ve 20. dk'da tansiyon düşmesi, istatistiksel olarak anlamlı oranda daha fazla gözlenmiştir. Hastalarda görülen diğer komplikasyonlar, hastalara verilen sıvı miktarı, kullanılan vazopressör miktarı ve kanama miktarlarıyla ilgili istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Rejyonel anestezi pratiğinin önemli sorunlarından biri olan, spinal anestezi işlemi sonrasında meydana gelen hipotansiyonu tahmin etmede noninvaziv bir yöntem olan USG kullanımının yararlı olacağı kanısına vardık. Bu konuda farklı merkezlerde daha fazla sayıda hastalarla ilave çalışmaların yapılmasının faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The role of vena cava inferior collapsibility index determined by ultrasound before spinal anesthesia in predicting hemodynamic changes that may occur after spinal anesthesia Aim: We aimed to investigate the effectiveness of this value in predicting the occurrence of hypotension by calculating the preoperative vena cava inferior collapsibility index value of patients scheduled for operation under spinal anesthesia. Material-Methods: Between November 2018- January 2020, at Adnan Menderes University Hospital, patient who will undergo orthopedic surgery and who meet the criteria were included in the study. The demographic information of the patients and end-inspirium and end-expirium of the diameter values of vena cava inferior were recorded. According to these values, inferior vena cava collapsibility index was calculated. The patients were classified into two groups as IVC-CI above %40 (Grup 1) and below % 40 (Grup 2). After arrival to the operation room and undergoing spinal anesthesia, the patient's systolic, diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure and heart rate were measured until 30th minute at 5-minute intervals. Five minutes after the process was applied, the block level was calculated by pinprick test. Complications during the operation were recorded. Findings: In group 1 patients, there was a statistically significant decrease in systolic blood pressure at 0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 minutes, diastolic blood pressure at 15 minutes, mean arterial pressure at 15 and 20 minutes has been observed too much. There was no statistically significant difference in the other complications seen in the patients, the amount of fluid given to the patients, the amount of vasopressor used and the amount of bleeding. Results: We concluded that the use of USG, which is a noninvasive method, will be useful in predicting hypotension that occurs after spinal anesthesia, which is one of the important problems of regional anesthesia practice. We think that it may be beneficial to conduct additional studies with more patients in different centers.