Titanyum altyapı üzerinde kullanılan seramik abutmentların bağlantısına farklı universal adeziv sistemlerin etkisi
The effect of different universal adhesive systems on the bonding of ceramic abutments and titanium bases
  1. Tez No: 655308
  2. Yazar: HÜSNİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA TULGA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: abutment, seramik, dört nokta bükme testi, adeziv, abutment, ceramic, four point bending test, adhesives
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Amaç: İmplant üstü tedavilerde bir restorasyon çeşidi olan hibrit abutment kron kombinasyonlarında; titanyum alt yapı ve seramik abutmentlerin bağlantısına farklı universal adezivlerin etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada monolitik zirkonya (Kuraray Noritake Dental Inc) ve lityum disilikat (IPS e.Max CAD, Ivoclar Vivadent) bloklardan her biri 70 adet olacak şekilde ISO standartlarına göre 12×4×1.2 mm ölçülerinde bar örnekler hazırlandı. Ayrıca titanyum bloğundan (Starbond Ti5, Sheftner) aynı ölçülerde 140 adet örnek elde edildi. Hazırlanan 280 örneğin (n=10) simantasyon yüzeylerine (4×1.2 mm) mekanik yüzey işlemlerini takiben farklı universal adezivler (Clearfil Bond Quick, Single Bond, All Bond, Futurabond U, Gluma Bond ve Prime&Bond) ve kontrol grubunda asitle ve yıka sistemine ait kendinden primerlı Single Bond uygulandı. Daha sonra bu örnekler titanyum ve seramik materyal karşılıklı olmak üzere kendinden adezivli rezin siman (Rely X U200, 3M) yardımıyla örnek boyutlarına göre özel olarak hazırlanan kalıpta simante edildi. Örnekler 24 saat 37°C'de distile su içerisinde bekletildikten sonra dört nokta bükme testi uygulandı. Elde edilen değerler Levene Testi, Kolmogorov-Smirnov, Tukey HSD, Two-way ANOVA testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi (p˂0,05). Bulgular: Titanyum altyapıyla monolitik zirkonya ve lityum disilikat seramiklerinin bağlantısında en yüksek değerler Futura Bond U Universal ve Single Bond Universal adezivlerinin kullanıldığı gruplarda bulundu. Her iki seramik grubunda da en düşük değerler kontrol ve Gluma Bond Universal gruplarında elde edildi. Materyale göre farklılık sadece All Bond Universal grubunda anlamlı bulundu ve bu adezivin kullanıldığı gruplarda monolitik zirkonya rezin siman bağlantısı lityum disilikat rezin siman bağlantısından daha yüksek bulundu. Sonuç: Universal adeziv sistemlerin kullanımının, titanyum altyapıyla tam seramik abutmentlerin kendinden adeziv rezin siman ile bağlanma dayanıklılığına etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of bond strength between all-ceramic abutments and titanium bases using different universal adhesives. Material and Method: Each of 70 bar shaped samples which sizes 12×4×1.2 mm according to ISO standards from monolithic zirconia (Kuraray Noritake Dental Inc) and lithium disilicate (IPS e.Max CAD, Ivoclar Vivadent) blocks were prepared. Then, 140 samples of the same size were obtained from the titanium block (Starbond Ti5, Sheftner). After mechanical surface treatments, different universal adhesives (Clearfil Bond Quick, Single Bond, All Bond, Futurabond U, Gluma Bond, Prime&Bond) and convantional adhesive (Single Bond) which is control grup were applied on cementation surfaces (4×1.2 mm) of a totally 280 samples (n=10). Then, a titanium and ceramic materyal sample luted end to end on the custom-made stainless steel mold by using self adhesive resin cement (Rely X U200, 3M ESPE). The samples stored in distilled water at 37°C for 24 hours followed by cementation, and then four point bending test was performed. The obtained bonding values were statistically evaluated by using Levene, Kolmogorov-Smirnov, Two-way ANOVA and Tukey HSD tests (p˂0.05). Results: Single Bond Universal and Futurabond U Universal adhesives groups showed the highest bonding values in both ceramics groups. Gluma Bond Universal and control groups showed the lowest values. All Bond Universal groups showed statistically significant difference values between the two ceramics groups and zirconia material showed higher bonding values than lithium disilicate. Conclusions: Universal adhesives are the decisive factor in the bond strength values between all ceramic abutments and titanium base. The chemical composition of universal adhesives have an effect on the results.