Genetically programmed engineered cells for biomaterials synthesis
Biyomateryal sentezi için genetiği değiştirilerek programlanan hücreler
- Tez No: 655312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ URARTU ÖZGÜR ŞAFAK ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: biyomineralizasyon, R5 peptid, Ag43, DPHK, biomineralization, silica, R5 peptide, Ag43, DPSC
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çeşitli organizmalar, belirli proteinleri kullanarak nanomalzemeleri işleyebilir ve hafif koşullarda çeşitli boyutlarda ve morfolojilerde üretebilir. Deniz süngerlerinde, silikatin proteinleri, öncü silisik asit olan silika nanopartiküllerin sentezlenmesinde anahtar rol oynar. Diatomlardaki silaffin proteinleri ayrıca silikayı biyomineralize edebilir. R5 peptidi olarak adlandırılan bir silaffin alt birimi, nanopartikül oluşumunun nükleasyonu ve başlaması için anahtar bir role sahiptir ve sentezlenen bakterilerin R5 peptidinin silika yapılarını çökeltme kabiliyetine sahip olduğu gösterilmiştir. Bu silika nano yapılar birçok alanda kullanılabilir. Silika bazlı dolgu malzemeleri, restoratif diş hekimliği ve endodontide faydalı olmaları açısından dikkat çekerler. Bu çalışmada, sentetik bir hücre sistemi, floresan proteinlerle birleştirilmiş R5 peptidini görüntülemek için ototransporter (Ag43) sistemini yeniden programladı. Kaynaşmış proteinleri bakteri yüzeyinde gösterdikten veya çevreye salgıladıktan sonra, tetrametil ortosilikat (TMOS) gibi öncül varlığında silikayı çökeltmek için tam hücre veya proteinler kullanılır. Bu silika yapılar, dental pulpa kök hücrelerinin (DPKH'ler) ve bunların osteogenezinin çoğalması üzerindeki in vitro etkilerini değerlendirmek için kullanılır.
Özet (Çeviri)
Several organisms can process nanomaterials and producing in various sizes and morphologies in mild conditions by utilizing specific proteins. In sea sponges, silicatein proteins play a key role in synthesizing silica nanoparticles the precursor silicic acid. Silaffin proteins in diatoms can also biomineralize silica. One subunit of silaffin called R5 peptide has a key role for nucleation and initiation of the nanoparticle formation and it has been shown that bacteria synthesized R5 peptide has ability to precipitate silica structures. These silica nanostructures can be utilized in many areas. Silica-based cements take attentions to make them useful in restorative dentistry and endodontics. In this work, a synthetic cell system has reprogrammed autotransporter (Ag43) system to display R5 peptide fused with fluorescent proteins. After displaying the fused proteins on the surface of bacteria or secreting them into environment, whole cell or the proteins are used to precipitate silica in the presence of precursor such as tetramethyl orthosilicate (TMOS). These silica structures are used to evaluate their in vitro effects on the proliferation of dental pulp stem cells (DPSCs) and their osteogenesis.