Beta arrestin proteinlerinin meme kanseri hücrelerininregülasyonuna etkileri
The effects of beta-arrestin proteins on the regulation of triple negatif breast cancer cells
- Tez No: 655349
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜRDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Beta Arrestin, Üçlü Negatif Meme Kanser, GPkR, Hücre dongüsü, Beta Arrestin, Triple Negatif Braest Cancer(TNBCs), GPCR, Cell cycle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Beta Arrestinler (βArrs) 1 ve 2 proteinleri, hücre içi sinyal düzenleyici proteinlerdirler. Ifade seviyeleri kanser türlerine göre değişiklik gösterir. Kanser hücresi regülasyonunda farklı GPkR sinyallerinin çeşitliliği göz önüne alındığında, βArrs'lerin kanser araştırmalarındaki rolü ile ilgili çelişkili sonuçlar kaçınılmazdır. Bu çalışmada Üçlü negatif meme kanser hücrelerin davaranışlarını GPkR sinyal yolağı yerine, βArrs'lerin ifade seviyelerini değiştirerek hücresel fonksiyon ve gen ifade profilleri üzerinde etkileri incelenmiştir. MDA-MB-231 ve MDA-MB-468 hücrelerinde proliferasyon, invazyon ve hücre döngüsünü incelemeden önce βArrs 1 veya 2 proteinlerin ifade seviyeleri özgül siRNA veya cDNA'larıila transfekte edilmesiyle değiştirildi. Bu değişikliklerin sonunda farklı ifade olan genleri ve proteinleri tanımlamak ve moleküler mekanizmalarını daha iyi anlamak için mikroarray analizi, qRT-PCR ve Western blot analizi yapıldı. βArrs1 veya 2 proteinlerin ifadesinin azaltılması, hücre proliferasyonu ve invazyonunun artırma eğilimindeyken, bu proteinlerin ekspresyon seviyelerinin artırılması onları inhibe etmektedir. βArrs'lerin aşırı ifade edilmesi, hücre döngüsünün S fazını ve hücre döngüsü genleri, CDC45, BUB1, CCND1, CCND2, CDKN2C'nin diferansiyel ekspresyonuna neden oldu. Ayrıca HER3, IGF-1R ve Snail'de azalmaya neden oldu. Bu bulgular, βArrs1 veya 2'nin, üçlü negatıf meme kanserlerinde hücre döngüsü genleri ve HER3, IGF-1R ve Snail üzerindeki etkileri yoluyla hücre döngüsü ve antikanser sinyal yolaklarında önemli ölçüde yer aldığını gösterir.
Özet (Çeviri)
Beta Arrestins (βArrs) 1 and 2 are intracellular signal regulating proteins. Their expression level varies in some cancers. Given the diversity of different GPCR signals in cancer cell regulation, contradictory results are inevitable regarding the role of βArrs in cancer research. Instead of determining their significance in cancer cell behavior through GPCR signalling, we examine here their direct influence on cellular function and gene expression profiles by changing their expression levels in breast cancer cells. The expression levels of βArr1 or βArr2 were changed in MDA-MB-231 and MDA-MB-468 cells. The expression level of βArrs was changed by transfecting their specific siRNA or cDNA into TNBCs. Cell proliferation, invasion, and cell cycle were measured. To better understand the molecular mechanisms, microarray analysis, qRT-PCR, and Western blot analysis were performed to identify differentially expressed genes and proteins. Reducing expression of βArr1 or βArr2 tended to increase cell proliferation and invasion whereas increasing their expression levels inhibited them. The overexpression of βArrs caused cell cycle S-phase arrest and differential expression of cell cycle genes, CDC45, BUB1, CCNB1, CCNB2, CDKN2C. It also reduced HER3, IGF-1R, and Snail. These findings indicate that βArr1 and βArr2 are significantly involved in cell cycle and anticancer signalling pathways through their influence on cell cycle genes and HER3, IGF-1R, and Snail in TNBCs.