Sosyal bilgiler dersinde dijital öyküleme destekli grup çalışmasının akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
The effects of digital storytelling supported group study on academic achievements, attitudes and retention in the social studies
  1. Tez No: 655483
  2. Yazar: FATİH PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK İLGAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, dijital öyküleme, grup çalışması, akademik başarı, tutum, kalıcılık, social studies, digital storytelling supported group, academic achievement, attitude, retention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Bu çalışmada sosyal bilgiler dersi Kültür ve Miras ünitesi bağlamında dijital öyküleme destekli grup çalışmasının öğrenci akademik başarı, tutum ve kalıcılığına etkisi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nicel ve nitel veri toplama yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Bu nedenle araştırma karma yöntem araştırması ve gömülü desende tasarlanmıştır. Önce nicel veriler toplanmış ardından nitel veriler ile desteklenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel yöntem tercih edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerinin toplanmasında, deney grubu öğrencilerinin uygulamaya ait görüşlerini belirlemek için yarı yapılandırılmış görüşme formuna başvurulmuştur. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre kültür ve miras ünitesi bağlamında dijital öyküleme destekli grup çalışmasının uygulandığı deney grubu ile mevcut programda yer alan etkinliklerin uygulandığı kontrol grubuna yapılan başarı, tutum ve kalıcılık testlerinde deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bulgulara göre öğrencilerin dijital öyküleme destekli grup çalışmasının sınıf ortamında kullanmalarından memnun oldukları ve akademik başarıya, tutuma ve kalıcılığa olumlu olarak etki ettiğini belirttikleri görülmüştür. Sonuç: Uygulama ve öğrenci görüşlerinden sonra dijital öyküleme destekli grup çalışmasının öğrenci akademik başarı, tutum ve kalıcılık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effect of digital storytelling supported group study on student academic achievement, attitude and retention in the context of Social Studies course Culture and Heritage unit was aimed. Method: In the study, quantitative and qualitative data collection methods were used together. For this reason, the research was designed in mixed method research and embedded design. First, quantitative data were collected and then supported with qualitative data. In the quantitative dimension of the study, quasi-experimental method was preferred. In collecting the qualitative data of the study, semi-structured interview form was used to determine the opinions of the experimental group students regarding the application. Findings: According to the data obtained as a result of the application, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group in the success, attitude and permanence tests applied to the experimental group in which the digital story-supported group work was applied in the context of the culture and heritage unit and the control group where the activities in the current program were applied. According to the findings obtained from the interviews, it was seen that the students were satisfied with the use of digital story-supported group work in the classroom and stated that it had a positive effect on academic success, attitude and permanence. Result: After application and student opinions, it was concluded that the digital storytelling supported group study had a positive effect on student academic achievement, attitude and retention.