Annelerin ilk altı aylık dönemde emzirme öz-yeterlilikleri, tutum ve davranışlarının emzirme eğitimi kaynaklarına göre karşılaştırılması
Comparison of mothers' breastfeeding self-efficacies, breastfeeding attitudes and behavior in the period of first six months according to the sources of breastfeeding training
  1. Tez No: 655495
  2. Yazar: NEFİSE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Öz-yeterlilik, Tutum, Eğitim, Breast feeding, Self Efficacy, Attitude, Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, annelerin emzirme öz-yeterlilik algısı ve emzirme tutumunu etkileyen faktörler ile annelere verilen emzirme eğitimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı türde planlanan çalışma Ankara genelinde seçilen Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı 06- 12 ay bebeği olan Aralık 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezine başvuran 464 anne ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında sosyodemografik özellikler, bebeğe ait beslenme ile ilgili özellikler ve anneye ait emzirme eğitiminin değerlendirildiği tanımlayıcı anket, Postnatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği-kısa şekli ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki annelerin yaş ortalaması 29,13±5,23'tür. Katılımcılara uygulanan Postnatal Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği ortalama puanı 59,23±8,19'dir. Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği ortalama puanı ise 117,27±14,35 bulunmuştur. Emzirme eğitimini sağlık profesyonelleri ile birlikte internet ve akraba, arkadaş / kitap, broşür destekli alan annelerde Postnatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçek puanı ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçek puan ortalaması anlamlı yüksek bulunmuştur. Postnatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği ile Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği arasında orta düzeyde bir ilişki gözlenmiştir (r:0,340). İlk 6 ay mama vermeyen, emzik veya biberon kullanmayan anneler her iki ölçekten de anlamlı olarak daha yüksek puan almışlardır. Sonuç: Annelerin eğitim ve sosyal destekle desteklenmesi, emzirme öz-yeterlilik algısını ve emzirme tutumunu değiştirerek emzirme başarısını arttırmaktadır. Verilen emzirme eğitimi programının planlanmasında birden fazla kaynağın birlikte kullanıldığı eğitim programlarına ağırlık verilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile bebeklerin beslenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to examine the relationship between mothers' perception of breastfeeding self-efficacy, factors affecting breastfeeding attitudes and breastfeeding trainings given to mothers. Method: The research which was planned a cross-sectional descriptive type was carried out with 464 mothers with babies between 6 and 12 months old, who are registered in selected Family Health Centers throughout Ankara, who applied to the Family Health Center in between December 2019 – May 2020. A descriptive survey in which sociodemographic characteristics, characteristics related to nutrition of the baby and breastfeeding education of the mother were evaluated, Postnatal breastfeeding self-effeciacy scale-short form and Breastfeeding Attitude Assessment Scale were used in the collection of data. Results: The average age of the mothers in our study was 29,13±5,23 years. The average score of the Postnatal Breastfeeding Self-Efficiacy Scale applied to the participants was 59,23±8,19. The average score of the Breastfeeding Attitude Assessment Scale was found to be 117,27±14,35. Postnatal Breastfeeding Self-Effeciacy Scale score and Breastfeeding Attitude Assessment Scale score average were found to be significantly higher in mothers who received breastfeeding training with health professionals, together with the support from the internet, relatives, friends / books, brochures. A moderate association was observed between the Postnatal Breastfeeding Self-Effeciacy Scale and the Breastfeeding Attitude Assessment Scale (r:0,340). Mothers who did not feed with formula, nor used pacifiers or bottles for the first 6 months, scored significantly higher on both scales. Conclusion: Supporting mothers with education and social support increases breastfeeding success by changing the perception of breastfeeding self-efficacy and breastfeeding attitude. Concentrating on the educational programs in which multiple resources are used together in planning the breastfeeding education program provided to mothers will contribute to feeding the babies with merely breast milk for the first 6 months.