Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerinin incelenmesi (Van il örneği)
Investigation of organizational silence levels of physicaleducation teacher (Van province example)
  1. Tez No: 655497
  2. Yazar: MUSTAFA YAMANYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖNDER ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Örgüt, Örgütsel Sessizlik, Öğretmen, Physical Education, Sports, Organizationel Taem, Silence, Teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı Van ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Van ili 2019-2020 eğitim-öğretim yılında farklı eğitim kademelerinde (ortaokul, lise) görev yapan toplam 638 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, gönüllü katılım esasına göre, 87 kadın ve 157 erkek olmak üzere toplamda 244 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada; Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin örgütsel sessizlik algı düzeylerini ölçmek için Van Dyne, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilen ve Ağırbaş (2018) tarafından güvenirliği test edilen 15 ifade ve üç (3) alt boyuttan oluşan ''Örgütsel Sessizlik Ölçeği'' kullanılmıştır. Bu nedenle araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla ikili karşılaştırmalarda t-testi (Mann- Withney U Test) ilişki testi için ise korelasyon testi (Spearman Correlation Test) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, IBMSPSS 22.0 paket programından faydalanılmıştır. Görev yapılan eğitim kademesi değişkeni ile beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerine ait, kabul edilen sessizlik ve örgüt yararına sessizlik alt boyutları arasında, anlamlı farklılık saptanamazken, savunma amaçlı sessizlik alt boyutu arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak beden eğitimi öğretmenlerinin görev yaptığı kademe değişkeni dışında diğer tüm değişkenlere pozitif bir değerlendirme yapılabilir. Beden eğitimi öğretmenleri görev yaptıkları okullarda sessiz kalmayarak kendilerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the organizational silence levels of the Physical Education Teachers working in Van Province. The universe of the research consists of 638 Physical Education and Sports Teachers working at different school levels (middle school, high school) in the 2019-2020 academic year in Van. The sample of the study, on the basis of voluntary participation, consists of a total of 244 Physical Education and Sports Teachers, 87 women and 157 men. In this study; In order to measure the organizational silence perception levels of Physical Education and Sports Teachers, the Organizational Silence Scale, which was developed by Van Dyne, Ang, and Botero (2003) and of which reliability was tested by Ağırbaş (2018) was used. The scale consists of 15 statements and three (3) sub-dimensions. For this reason, t-test (Mann-Withney U Test) was used in paired comparisons to test the hypotheses of the research, and correlation test (Spearman CorrelationTest) was used for correlation test. IBMSPSS 22.0 package program was used to analyze the research data. There was no significant difference between the school level variable and the accepted silence and silence for the benefit of the organization sub-dimensions of the organizational silence levels of Physical Education and Sports Teachers. Statistically significant difference was found between the school level variable and defensive silence sub-dimension.