Direct search based approximate dynamic programming technique for dynamic stochastic advanced scheduling
Dinamik stokastik ileri programlama için doğrudanarama tabanlı yaklaşımlı dinamik programlamatekniği
  1. Tez No: 655641
  2. Yazar: AHMED HASSAN ABDIRAHMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN GÖÇGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik çizelgeleme, Markov karar süreçleri, Dinamik programlama, Dynamic scheduling, Markov decision processes, Dynamic programming
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
Dinamik stokastik çizelgeleme problemleri optimizasyondaki en kritik ve zorlu problemlerden biridir. Bu tez çalışmasında, dinamik stokastik çizelgeleme problemlerini iptallerle birlikte inceliyoruz. Bu problemlerde, işler rastgele bir sisteme ulaşır ve son teslim tarihleri vardır. Sorunu Markov Karar Süreci (MDP) ile formüle etmeyi ve daha sonra yaklaşık olarak doğrudan arama tabanlı bir Yaklaşık Dinamik Programlama (ADP) tekniği kullanarak çözmeyi içeren bir strateji sunuyoruz. Doğrudan arama tabanlı ADP politikasının ve miyopik politikanın performans karşılaştırmasını çeşitli senaryolar altında gerçekleştiriyoruz. Sayısal sonuçlarımız, doğrudan arama tabanlı ADP'nin uygulanmasıyla miyopik politikanın önemli ölçüde geliştirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Dynamic stochastic scheduling problems are one of the most critical and challenging problems in optimization. In this thesis, we study dynamic stochastic scheduling problems with cancellations. In these problems, jobs arrive randomly at a system and have deadlines. We present a strategy for solving this problem, which involves formulating the problem through Markov Decision Process (MDP), and then solving it approximately using a direct search-based Approximate Dynamic Programming (ADP) technique. We perform the performance comparison of the direct search-based ADP policy and the Greedy policy under diverse scenarios. Our numerical results reveal that the greedy policy can be significantly improved through the implementation of the direct search-based ADP.