Geleneksel 9 Kasım etkinlikleri kapsamında Nene Hatun Tarihi Milli Parkını ziyaret eden katılımcıların katılım motivasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of participation motivations of participants visiting Nene Hatun Historical National Park within the scope of Nov.9
  1. Tez No: 655687
  2. Yazar: HACI YAŞAR MAZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Özel İlgi Turizmi, Savaş Turizmi, Hüzün Turizmi, Motivasyon, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Special Interest Tourism, War Tourism, Dark (Sadness) Tourism, Motivation, Nene Hatun Historical National Park
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Turizm endüstrisi içinde bulunduğumuz dünya düzeninde önemli bir yer edinmiş, ziyaretçilerine yenilikler sunmuş ve rekabetçi bir yapı ile alternatif turizm türleri oluşturmuştur. Ürün yelpazesinin genişlemesiyle birlikte alternatif turistik ürünlerin öne çıktığı görülmüştür. Son yıllarda hüzün turizmi kapsamında savaş alanlarını ziyaret etme ve anma törenlerine katılım gösterme hızla gelişen turizm faaliyetleri arasında yerini almıştır. Bu çalışmanın amacı tarihimizde önemli bir yer edinen ve geleneksel hale gelen etkinliklerle bir turizm destinasyonu haline gelen Nene Hatun Tarihi Milli Parkı savaş alanına gelen ziyaretçilerin profillerini, ziyaret nedenlerini ve katılım motivasyonlarını belirlemektir. Literatür incelendiğinde katılımcıların katılım motivasyonlarının ölçülmesinde ve ziyaretçilere yönelik araştırmalardaki yetersizlik nedeniyle bu çalışma oluşturulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde özel ilgi turizmi, savaş alanları ve hüzün turizmi konusu üzerinde durulmuş, dünya genelinde yer alan savaş alanları ve bu destinasyona ilişkin ziyaretler incelenmiştir. İkinci bölümde motivasyon ve turizm konusu üzerinde durulmuş motivasyon teorileri incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Nene Hatun Tarihi Milli Parkı savaş alanı tarihi, konumu ve turistik çekicilikleri ele alınmış, burayı ziyaret eden katılımcılara yönelik araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma bölümünde öncelikle savaş alanları ve hüzün turizmi kapsamında yapılan akademik çalışmalar irdelenmiş ve daha sonra hazırlanan anket formları ile alanda araştırma yapılmıştır. Anket tekniği kullanılarak hazırlanan çalışmada toplamda 430 anket bastırılmıştır. İnceleme sonucunda eksik verilere sahip olan bazı anket formları değerlendirmeye alınmamış, 387 anket üzerinden analizler yapılmıştır. Anketler bire bir görüşme ile katılımcılara sorular yöneltilerek doldurulmuştur. Araştırmada 387 anket formundan elde edilen veriler Frekans Dağılım Analizi, Normallik Analizi, T Testi ve ANOVA Analizine tabi tutularak tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre araştırmaya katılan ziyaretçilerin motivasyon düzeylerini belirlemede; atalarının savaştıkları yerleri görme istekleri, onların duygularını hissetme, tarihe tanıklık etme ve onlara dua etme gibi birçok temel motivasyon faktörleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism industry has gained an important place in the world order we are in, has offered innovations to its visitors and created an alternative tourism types with a competitive structure. With the expansion of the product range, alternative touristic products were seen to come to the fore.İn recent years, visiting the battlefields and participating in memorial ceremonies within the scope of sadness tourism has taken its place among the rapidly developing tourism activities. The aim of this study is to determine the profiles, of the visitors, the reasons for their motivation to participate in the Nene Hatun Historical National Park battlefield, which has gained an important place in our history and has become a tourism destination with traditional activities. When the literature is analyzed, this study was created due to the inadequacy of the participants in measuring the motivation of participation and research towards the visitors. The study consist of three chapters. İn the first part, special interest tourism, battlefields and dark tourism are emphasized and the battlefields around the world and their visits to this destination are examined. In the second part, motivation and torism theories are examined. In the last part of the study, the history, location andtourist attractions of the Nene Hatun Historical National Park battlefield were discussed and a research was survey was conducted fot the participants. In the research section, firstly the acadamic studies carried out within the scope of war areas and sadness tourism were examined and then the research forms were conducted with the questinnaires prepared. A total of 430 questionnaires were printed in the study which was prepared by using questionnaire technique. As a result of the examination, some questinnaire forms with missing data were not evaluated and analyzes were made on 387 questionnaires. The questinnaires were filled in by one-toone interviews by asking questions to the participants. The data obtained from 387 questionnaire forms were subjected to Frequency Distribution Analysis, Normality Analysis, T Test and ANOVA Analysis tabulated and interpreted. According to the result of tehe analysis, in determining the motivation levels of the visitors; there are many basic motivational factors, such as the desire of ancestors to see were they fight, feeling their emotions, witnessing history and praying to them.