Ratlarda çizgili kas destekli aortik tüp fasiyal sinir rejenerasyon modelinde fonksiyonel ve morfolojik sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of functional and morphological results of facial nerve repair by aortic tube and muscle support in a rat model
- Tez No: 655729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM TANER GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal Sinir Hasarı, Aortik Tüp Modeli, Platizma Kası, Facial Nerve Injury, Aortic Tube Model, Platysma Muscle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Fasiyal sinir motor, otonomik ve duyu lifleri içeren oldukça işlevsel bir sinir olup, uzun anatomik seyri, komşulukları ve bazı bölgelerde yüzeyel seyretmesi bakımından yaralanmalara oldukça duyarlıdır. Konuşma, çiğneme, yutma ve mimik kaslarını inerve etmesi nedeniyle önemli işlevlere sahiptir. Hasarlanması durumunda ortaya çıkabilecek kozmetik sorunlar ruhsal sıkıntılara da yol açabilmektedir. Bu sebeplerle fonksiyonel iyileşme sağlanması adına rekonstrüksiyonu büyük önem taşımaktadır. Gelişen mikrocerrahi tekniklere rağmen sinir tamiri sonrası fonksiyonel iyileşmede halen tatminkar düzeyde değildir. Kolateral aksonal dallanma, poliinervasyon gibi aksonal rejenerasyon üzerine olumsuz etkileri en aza indirgemek adına birçok yöntem araştırmalara konu olmuştur. Çalışmamızda ratlarda hasarlı fasiyal sinirin rekonstrüksiyonu için platizma kası ile doldurulmuş aortik tüp modelini kullanarak bu yöntemin rejenerasyon ve fonksiyonel iyileşme üzerine olan etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Sonuç olarak; poliinervasyon ve kolateral aksonal dallanma derecesi açısından aortik tüp ve kasın birlikte kullanıldığı grubun sonuçları diğer gruplara göre istatistiksel açıdan üstün bulundu. Bununla birlikte fonksiyonel sonuçlara bakıldığında onarım gruplarında elde edilen vibriseal aktivite salim gruplara göre oldukça düşük olup, en iyi sonuçlar yine aortik tüp ve kas greftinin birlikte kullanıldığı grupta alındı.
Özet (Çeviri)
The facial nerve is a highly functional nerve that contains motor, autonomic, and sensory fibers, and is highly susceptible to injuries in terms of its long anatomical course, neighborhood and superficial location in some regions. It has important functions due to innervation of speech, chewing, swallowing and mimic muscles. Additionally, psychiatric problems may occur because of cosmetic effects following facial nerve injury. For these reasons, reconstruction is of great importance in terms of functional recovery. Despite the developing microsurgical techniques, functional recovery after nerve repair is still not satisfactory. Many studies have been made in order to minimize the negative effects of collateral axonal branching and polyinervation on axonal regeneration. In our study, we aimed to reveal the functional results of facial nerve repair by using aortic tube and platysma muscle model in rats. In conclusion; there was significant difference between aortic tube-platysma muscle and the other groups in terms of polyinervation and collateral axonal branching. However, functional results are not satisfied although the best outcome for vibriseal activity was obtained from aortic tube and platysma muscle group.